Ååååhmenååååh!

Jag fick som sagt post från CSN som menade att jag hade tjänat för mycket år 2007 och att jag nu var återbetalningsskyldig dem en massa pengar. Det var inte bara det att jag hade tjänat en massa pengar på att arbeta, utan jag hade också ett kapital på 30 000 kronor. Jaså?! Det hade jag ingen aning om så jag kände mig tvungen att ringa Skatteverket och fråga dem vad det kunde vara för kapital. Eftersom jag är en hejare på att slänga saker hade jag råkat slänga deklarationen från det året… (Förlåt pappa, jag vet att det  INTE är vad du har lärt mig.)

Skatteverket svarade snällt att, jo, eftersom man från och med förra året inte fick fortsätta med att göra uppskov på reavinstskatten för en bostadsförsäljning, så betalade ju jag den skatten på vinsten förra året när jag deklarerade. Trots att jag sålde lägenheten för flera år sedan så är det alltså den vinsten om nu räknas som kapital. Ååååh! De pengarna lades ju in i min förra lägenhet som jag köpte, de ligger ju knappast på kontot och väntar.

Vad som är ännu surare är att om jag inte hade valt att betala av min reavinstskatt, och istället valt att betala en ränta varje år, så hade det förmodligen inte räknats som ett kapital! Då hade jag heller inte behövt betala tillbaka alla dessa pengar till CSN!

Summa sumarum: det blev ett bautabelopp till staten förra året för reavinstskatten, och ett bautabelopp till CSN i år pga av reavinstskatten. Allt pga en lägenhet som jag sålde 2004!

Resultat efter utvärdering: jag skulle ha betalat räntan istället för reavinstskatten. Eller suttit i en hyresrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *