Adventsbesök och saffranskladdkaka med vit choklad

Malte ligger här i min famn, en slagen hjälte efter att ha varit i blickfånget i ett par timmar. Kaj, Maria och Oscar kom hit på lite adventsfika tillsammans med Js farmor och farfar. Först blev det lite glögg och pepparkakor följt av hembakad kaka med kaffe och julmust.

Jag provade på ett nytt recept till det här fikat. En saffranskladdkaka med vit choklad. Visst vattnas det i munnen på er bara ni läser det fetstilta? Jättegod verkligen och den gick hem hos alla som åt av den. Klockrent!

Receptet hittade jag här på Matplatsen. Det är en helt grym matblogg med mycket gott och massor av inspiration. Jag ville dock råda er att frångå hennes recept på en punkt: grädda inte kakan i 200 grader. Det måste vara en miss i hennes recept för man gräddar ju i stort sett aldrig bakverk i så varm ugn utan man brukar hålla sig på 175 grader.

Jag följde tyvärr receptet och efter en kvart i ugnen märkte jag att kakan var alldeles mörk redan. Jag fick rädda genom att snabbt dra ner värmen och så fick jag lägga på ett grytlock (folien var slut) för att stoppa det svarta från att ta över kakan helt. Lite kladd blev det men inte så mycket som jag vill ha i en kladdkaka. Jag kommer absolut baka den här igen, förmodligen redan den här julen, men då kör jag på 175 grader, då kommer den bli heeelt fantastisk!

Här kommer receptet, saxat från Matplatsen.

2 1/2 dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g

Sätt ugnen på 200 grader 175 grader (180 grader i varmluftsugn). Smöra/bröa en form med avtagbar botten. Smält smöret och låt chokladen smälta i smöret. Häll i saffranet. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna, tillsätt smörblandningen och rör tillsist ner äggen.
Häll smeten i formen.
Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar! Serveras helst kall med en klick vispad grädde till.

3 svar på ”Adventsbesök och saffranskladdkaka med vit choklad

  1. Vilket fint kort på er två! 🙂
    Å ja, det vattnas i munnen när jag läste det fetstilta…Meen ikväll blir det inget bakat!

  2. Pingback: Jullunchen | Lofsans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *