Att måla med järnvitriol

Är inte speciellt kul kan jag berätta för er…

Imorse släppte vi av Malte hos farmor Jeanette och Kåre nere i Sjöstaden, så att vi skulle kunna tillbringa en hel dag ute i huset. Vi skulle jobba effektivt. Eftersom panelen inte räckte hela huset runt fick ytterligare panel beställas. I veckan levererades den och innan den spikas upp på läkten så måste den först behandlas med järnvitriol. Det var först meningen att J skulle göra det och jag skulle skruva ihop skåpstommar till köket, men vi fick byta arbetsuppgifter då J har skadat foten och klarar inte att stå en hel dag. Dessutom målade ju han brädor hela sommaren så det var väl inte mer än rättvist.

Jag och Kaj ställde oss i det råa vädret och målade oss igenom de 160 brädorna som fanns i den ena av två högar. 160 låter inte så mycket, speciellt inte fördelat på två personer, men det tar sjukt lång tid och det tär på kroppen. De första två timmarna gick bra men efter vårt lunchstopp på Primavera i Strands centrum (premiär för mig!) kände jag mig inte alls laddad inför att stå där i två timmar till! Jag hade dock inget val så det var bara att bita ihop och helt ärligt skulle jag hellre göra om det än att som J ägna en dag åt att skruva stommar. Då måste man ju använda hjärnan, det behövde inte jag idag :).

Jag och J hjälptes åt när målningen var klar, sen staplade vi upp alla skåpen i en ö mitt i köket. Det syns inte så tydligt på bilden men snickarna har nu lagt parkett i biblioteket och i nästan hela vardagsrummet/köket. Därför har de lagt ut masonitskivor på golvet, för att inte riskera jack och repor. Mycket bra!

Förutom ett nylagt golv så har de börjat mura in den öppna spisen. Dessutom har de satt upp väggarna på vardera sida om den, där skjutdörrarna ska upp.

Det blir bra det här! Det här är första gången som jag tillbringar en hel dag i huset och jag måste säga att jag trivs. Det blir mysigt vårt hus när vi har bott in oss och fått lite hemkänsla. Jag längtar, nu mer än någonsin!

2 thoughts on “Att måla med järnvitriol

 1. Hej!
  Såg din blogg och ska själv uppföra en stor tillbyggnad som ska målas med järnvitriol och avundas det jobb ni gjort.
  Köpte ni färgen färdig eller blandade ni själva?

  Skulle bli så tacksam för ett svar
  Med vänlig hälsning Hannes Landholm

 2. Hej Hannes! Vi blandade den själva. Köpte en säck på Granngården, även kallat järnsulfat. Det blandade vi med vatten och tillsatte Herdins silverbets.
  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *