Ni känner igen den här bakboken va? Varenda människa har köpt den för 49 kronor på Ica, frågan är hur många som verkligen har testat recept ur den… I mitt fall har den bara stått och samlat damm, jag har ju redan det bästa kladdkakereceptet! I helgen bläddrade dock min mamma bland recepten för att hitta lördagens efterrätt tillnär Dina, Micke och Panikos skulle komma över på middag. Och hon hittade en fullträff! Kladdkaka med ett lager kolasås, hur gott låter inte det?!
Lite lyxigare än en vanlig kladdkaka och väl värd besväret. Grädde rekommenderas till men vi tog vaniljglass istället. Det är aldrig fel! 🙂
Till kakan:
125 g smör
150 g mörk blockchoklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
Till kolasåsen:
1 ½ dl mellangrädde (eller 1 dl vispgrädde och ½ dl mjölk)
½ dl strösocker
½ dl sirap
Börja med att smöra och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret på svag värme. Dra kastrullen från plattan och bryt ner chokladen, rör sedan om då och då tills chokladen smält helt. Låt detta svalna. Vispa under tiden ägg och socker pösigt och rör därefter ner chokladblandningen i smeten. Blanda mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Häll hälften av smeten i formen och grädda i 5-10 minuter i en 175 grader varm ugn. Koka under tiden kolan genom att blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka tills det tjocknar, ca 15 minuter. Bred ut den heta kolan över kakan i formen och ställ kallt, helst i frysen, så att kolan stelnar lite. Bred därefter ut resten av smeten över kakan i formen och grädda i ytterligare 5-10 minuter i 175 grader. Låt kakan stå över natten och servera sedan med grädde.