Cypriotisk afton med goda grannar.

En gång i tiden, i tidernas begynnelse när jag var liten och växte upp i Idylliska Krokhöjden i Nacka, så bodde vi grannar med Sofia. Ja det var ju så vi lärde känna varandra. Vi ägnade våra sommarlov åt att leka med Barbiesar och spela Monopol med egenhändigt påhittade regler. Och så blev vi stora och då lekte vi inte med varandra längre men så slumpade det sig så att vi i (typ) vuxen ålder båda hamnade i Hammarbyhöjden och det slumpade sig så att vi fick barn med bara ett par månaders mellanrum, så det hade ju varit fånigt om vi inte hade tagit kontakt med varandra igen och gått barnvagnspromenader tillsammans. Ja det hade ju varit fånigt att låta bli så vi började leka med varandra igen. En sån jäkla tur!

Vi är ju inte grannar längre och mina föräldrar flyttade ifrån Idylliska Krokhöjden för länge sedan men är man en gång goda grannar så kanske man alltid är det? Fånigt hade det i alla fall varit om vi inte hade bjudit över Sofias föräldrar över hit på middag nu när mina föräldrar ändå är här på visit. Det hade varit fånigt att låta bli så ikväll sammanstrålade vi alla här i Tyresö för att äta lite cypriotisk middag. Alla var här utom J som är iväg på steg 2 av sin ledarutbildning på Friskis, men han är ju lite kinkig med maten så han missade nog ingenting egentligen. I alla fall inte i matväg. Själv åt jag friskt och det gjorde de andra också.

Jag ääälskar koupepia (dolmades på grekiska) men hade inte ätit det på massor av år så vi lade in det på menyn tillsammans med afelia (fläskkött puttrat i vin och korianderfrön), min farfars goda ugnsbakade potatis samt sallad och tallatouri (cypriotisk tzatziki). Igår satt vi och rullade ihop de små dolmarna och jag tyckte att det var ett riktigt rofyllt arbete. Jag låtsades att jag var en liten cypriotisk tant i svart huckle som satt och vecklade ut de blöta vinbladen, kanske gjorde det upplevelsen lite roligare! 🙂 Goda blev de också! Och efterrätten tog jag också dubbelt av – boutinga (hur fasen skriver man det på svenska…) som jag nu har lärt mig hur man gör själv. Den kommer göras igen och Malte ska lära sig att gilla den. Den är så sjukt god.


Här rullas koupepia!
De uppblötta vinbladen vecklas ut och fylls sedan med okokt grötris och stekt fläskfärs. De små rullarna packas tätt tätt ihop i en kastrull och kokas sen sakta i en tomatsås tills riset är färdigt. Yummie!Afelia in the making. Karamellen kokas för att hällas ner i botten av formarna – så att det ska hamna överst vid servering när det är dags för efterrätt. Boutinga! Påminner lite om en creme brulee men i mitt tycke mycket mycket godare!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *