De ofrivilliga

                  

De här sista dagarna på skolan har vi inga elever då de redn har fått ta sommarlov. Arbetstiden ägnas då åt planering inför hösten, institutionsarbete osv. Idag på morgonen hade vi dock en annan punkt på schemat, nämligen film. Vi såg De ofrivilliga av Ruben Östlund. Det var drygt en och en halv timme av rent obehag. Det var en och en halv timme av bland det bästa jag har sett.

Filmen är uppbyggd av fem parallellhandlingar med fem olika personer man får följa. Temat är grupp kontra individ och visar vad vad som händer när vi ställs inför vardagliga dilemman där vi måste välja mellan att stå emot gruppen eller stå utanför. Människan kan vara så grym utan att man medvetet vill vara det, och det skildras så tydligt i filmen.

Helt fantastisk! Har tydligen vunnit en del priser och det är inte alls underligt. Det är en intelligent film som sätter fingret på en del mänskliga fenomen jag kan se speglas i skolan. Jag rekommenderar det varmt. Och jag som annars inte köper så mycket DVD-filmer kommer köpa den här, helt säkert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *