Det är väl ändå inte att curla?

Jag läste en kolumn i Aftonbladet imorse som har legat och irriterat mig under hela dagen. Hon skriver den med anledning av det hyperaktuella programmet på SVT; Ung och bortskämd. Jag har inte ens sett programmet så jag ska inte säga något om det, förutom att jag nog ska plöja något avsnitt på SVT Play så fort jag får en timme över.

Det Karin Ahlborg skriver i Nu får alla curlingföräldrar vad de förtjänar får mig att gå i taket. Det är väl en jäkla skillnad mellan att vara en ansvarstagande förälder och en curlande förälder?! Eller har jag missuppfattat något nu?

Curlar jag Malte för att jag kommer att se till att han har ett par galonisar hängande på sin krok på förskolan? Eller för att jag kommer se till att hans namn står med textilpenna på insidan av jackkragen?

Kommer jag curla honom för att jag kommer att anstränga mig att ta mig ifrån jobbet så fort som möjligt så att han inte behöver tillbringa alltför långa dagar på förskolan? Självklart kommer jag att se till att han får matsäck med sig om det står i veckobrevet att de ska på utflykt och självklart kommer jag se till att han har en packad gympapåse när han har idrott på schemat.

Jag kommer även skjutsa honom till fotbollsträningen om jag tycker att det behövs. Jag ser hellre att han blir en idrottsnörd än en dataspelsnörd så jag bjuder gärna på tidiga morgnar till fotbollsplanen. Jag kommer stå där, förmodligen trött, men ändå hejandes och med en kaffemugg i handen.

Och slutligen, jag kommer även att bjuda på de tjugo minuter det tar att vispa ihop en sockerkakssmet, om det finns önskemål om det till föräldramötet.

Min undran är fortfarande – hur i hela friden gör detta mig till en curlingförälder? Jag tycker snarare att det gör mig till en engagerad och ordningsam förälder som har koll på min sons liv. Det betyder inte att jag inte kommer att ställa några krav på Malte, vilket i min värld är själva definitionen på att curla. Bara för att han kommer ha rena kläder på sig och kanske ett äpple med sig i skolväskan betyder ju inte det att han inte lär sig att ta ansvar. Jag ser liksom inte sambandet.

Vem vet, jag kanske till och med blir klassförälder! Om föräldrar som Ahlborg tycker att jag curlar då så får det stå för dem. Jag ser det snarare som att jag pekar med hela handen på deras eget dåliga samvete. Hårt men sant.

9 thoughts on “Det är väl ändå inte att curla?

 1. Alex, du är definitivt inte en curling förälder! Som förskollärare så är det bara bra att du tänker märka maltes kläder, det uppskattas alltid! Så håll fast med dina framtids planer. Kram

 2. Exakt sådär! Jag säger alltid att jag ska, precis som jag alltid själv blivit, skämma bort min lille kille allt vad jag kan. MEN det betyder inte att jag inte samtidigt kommer att ställa en massa krav- det ska gudarna veta att jag kommer. Och DET är för mig skillnaden mellan att curla och att bara vara en bra förälder.

 3. Hörru, om det funkar bra, känns bra och alla är glada och nöjda då är det bra. Sen kan vissa kalla det vad fan dom vill! Who the fuck cares vad folk tycker?!

 4. Jag tycker helt att hon har missat poängen med själva curlandet. Det kan hända att curlande föräldrar även gör alla de sakerna hon räknar upp, men det viktiga är ju liksom vad som händer däremellan. Det är min fasta övertygelse att man kan lära barn att ta ansvar även om man lyckas komma ihåg att skicka med matsäcken till förskolan och ser till att kläderna är hela, rena och märkta.

  Däremot kan man kanske förvänta sig att barn i äldre åldrar, alltså skolbarn 10+, själva kan komma ihåg en hel del och ta ansvar för att packa gympapåsar och träningskläder t.ex.
  Curlandet handlar väl om att föräldrar fortfarande behandlar sina (nästan eller helt) vuxna barn som förskolebarn??

 5. Exakt! Jag kan inte minnas att mina föräldrar packade min gympapåse när jag gick på mellanstadiet, det såg de till att jag ansvarade för själv.

  Själva definitionen för curlande är väl att man sopar banan för sina barn. Som föräldrarna som kom och frågade mig på Konsum om deras barn kunde få möjligheten att jobba extra där. DET är att curla. Inte att se till att barnen har galonisar på dagis. Hon missar som sagt poängen.

 6. Det är SÅ man ska vara!! Men jag kan tala om för dig.. jag går nu i skolan och jag skyndar mig ändå varje dag för att hämta Melvin så fort jag kan.. När jag är ledig och inte alls har mycket i skolan har jag han hemma.. tydligen är detta ovanligt, tyvärr!!! MEN det är så vi ska vara.. det är ju därför vi skaffat barn.. för att vi vill vara med de för att vi vill att de ska må bra, ha det bra och vara hur glada som helst!!

  Så Alex kör på så det ryker.. för som sagt. det är så det SKA vara!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *