Det går bra nu! (och Södra BB)

20131111-132027.jpg
Trött men nöjd efter ett intervallpass

Med lite planering så går träningen ganska bra nu! Igår körde jag Spinn Intervall och det var så sjukt härligt trots att just gårdagens pass och ledare kanske inte var så himla kul. Fasen vad jag orkade! Ett intervallpass är tufft men jag tyckte inte att det var så pass att jag inte pallade utan jag orkade känna topparna i varje intervall. Nice!

Idag har jag lyckats skrapa ihop en mils barnvagnspromenad då jag har varit en sväng på Södra BB på återbesök. Klantiga jag hade tyvärr skrivit in fel tid i kalendern så när jag trodde att jag var ute i god tid när jag var framme klockan kvart i elva så var jag i själva verket fyrtiofem minuter sen. Det blev ett kort besök med andra ord men jag hade ändå inte så mycket att prata om.

När jag skulle gå därifrån avslutade jag med att uttrycka min kärlek till Södra BB (läs gärna om dem!) och till alla jag har mött där under mina båda graviditeter och förlossningar. Min barnmorska Lena tyckte att det var roligt att höra och bad mig att sprida mina erfarenheter därifrån. Det borde vara alla kvinnors rättighet att få föda på ett ställe som Södra BB istället för dessa stora ”födslofabriker” som de flesta hamnar på. Barnmorskorna går på knäna när de får bolla flera förlossningar parallellt vilket framförallt inte är rättvist mot oss kvinnor som är med om bland den största och kanske mest traumatiska händelsen i våra liv. Och helt ärligt, det hade aldrig sett ut så här om det var män som födde barn… Det här är alltså i allra högsta grad en kvinnofråga. Låt varje kvinna få ha en barnmorska hos sig under hela den aktiva delen av förlossningen, då skulle fler kvinnor känna sig trygga och våga ”äga” sina förlossningar. Oerhört viktigt! Men som sagt, det är ju en kvinnofråga och de hamnar ju sällan högt på priolistan.

Länkar här till mina förlossningsberättelser med Malte och Anton för att påminna om hur grymma de är på Södra BB. Planerar du att bli gravid är mitt allra bästa tips att skriva in sig där. Förhoppningsvis kommer fler förlossningsmottagningar jobba som de gör i framtiden.

4 thoughts on “Det går bra nu! (och Södra BB)

 1. Hej,

  Roligt att du var så nöjd med Södra BB. Själv födde jag på SÖS och var också väldigt nöjd. Jag upplevde det aldrig som någon ”födslofabrik” och mina barnmorskor (jag hann med 3 stycken) var verkligen toppen!

  BB:t var kanske inget lyxhotell men att få mat serverad 3 ggr dagligen och ha barnmorskor som kommer in och kollar läget hela tiden kändes väldigt lyxigt. 🙂

  /Erika

 2. Hej Erika!
  Skönt att höra att du var så nöjd med din upplevelse på SÖS, det vet jag många som har varit. Däremot vet jag att barnmorskorna på ställen som SÖS har en väldigt tuff arbetssituation då de får ansvara för många förlossningar samtidigt. Att du inte kände av det under din förlossning är jätteroligt att höra, men tyvärr kvarstår det faktum att ex antalet medicinska ingrepp är fler på ex SÖS än på Södra BB. I brukarenkäter så är också ”nöjdheten” hos kvinnor mycket högre på förlossningskliniker som Södra än på andra ställen. Vårdförbundet kämpar hårt för att förändra situationen för sina barnmorskor och jag hoppas verkligen att de får igenom sina krav. Det vinner vi kvinnor på! 🙂 Googla på Barnmorskeupproret så hittar du massor.

  Ledsen för ”predikan”, jag vill bara så gärna att alla ska få veta vad de går miste om och att så som det är på Södra BB ska blir en regel och inte ett undantag som det är idag 🙂

 3. Hej!

  Jag håller absolut med om att barnmorskorna inte alls har det lätt. Och jag har inte missat upproret. Men som tur var märkte inte jag som patient av det. Ville bara säga att inte alla är missnöjda med sös. Men å andra sidan har jag inte så mycket att jämföra med. Och självklart är det mycket som kan förbättras. 🙂

  Förresten så är lille Anton bedårande söt! 🙂

 4. Hej Erika!
  Det är super att du hade en bra förlossning, jag vill verkligen inte förringa det. Tack för att du nyanserar min bild!

  Och jag håller med om att han är söt, vi har samma goda smak! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *