En ogräddad mjuk pepparkaka i Järfälla.

IMG_3987

Den här julen har jag faktiskt inte haft någon längtan alls efter att göra julgodis. Jag övervägen till och med nästan att köpa färdig knäck i år, det är på den nivån! Däremot vill jag gärna baka och man ramlar ju över recept efter recept på bloggar så här i juletider. Mjuk pepparkaka tycker jag är väldigt gott så när förra årets Hela Sverige Bakar-vinnare Caroline Ahlqvist tipsade om ett recept som såg lovande ut så bestämde jag mig för att testa det. Du hittar det här.

Jag hade ett par pappformar i skåpet från mitt senaste IKEA-besök så jag delade upp smeten i dem och tjoffade in i ugnen, noterade vad klockan var och började fixa frukost åt barnen. När det började dofta juliga kryddor i köket kom jag på att jag inte kunde komma på om jag hade stoppat in formarna klockan 58, 08 eller 18… En sticka höll sig torr när jag stack ner den för att testa så jag tog ut formarna och till en början såg det riktigt lovande ut. Till en början. Efter ett par minuter sjönk den ihop totalt och när jag tänkte efter så var ju formarna misstänkt tunga. Ogräddat alltså. Jag tog ändå med en form till mina föräldrar i Järfälla där vi skulle hälsa på och in i det sista hoppades jag på att jag bara inbillade mig, hoppades på att de skulle vara färdiggräddade. Men så var det ju inte såklart. Det var som  att äta pepparkaksdeg, vilket iofs kan vara gott men ingenting man vill ha en tjock skiva av på en assiett…

När jag kom hem från Järfälla fick den andra formen åka i soporna :(.

Men receptet var det ju inget fel på! Kakan var väldigt god med en väldigt rund smak. En kaka full med kryddor kan annars smaka just bara kryddor men det här blev väldigt bra. Nästa jul kanske jag gör ett nytt försök och då kommer jag fota ugnsklockan när formarna åker in!

IMG_4040 IMG_4042 IMG_4038
Tyresöpepparkakor i Järfälla 🙂
IMG_4047IMG_4044
Mamma hade köpt ett spel på Lidl för Malte att ägna sig åt. Förvånansvärt kul!

För den som vill testa den mjuka pepparkakan så kommer receptet här:

200g smör
3 dl fet mjölk
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
5 dl vetemjöl
3.5 dl råsocker
2 tsk bikarbonat
2 ägg
1 dl gräddfil

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Alltid 175 när man gör sockerkakor. Lägg sen ner smör, mjölk och kryddor i en kastrull och värm till smöret smält. Låt kallna en aning. Blanda mjöl, socker och bikarbonat i en bunke och häll över mjölkblandningen. Tillsätt ägg och gräddfil och blanda om så att det blir jämnt. Häll över i en smord form och grädda i ugnen ca 40-45 minuter. Notera tiden! 🙂

2 thoughts on “En ogräddad mjuk pepparkaka i Järfälla.

  1. Men alltså. Du/din familj förföljer min familj ju. Först Tyresö och nu Järfälla. Jag har en storebror boendes i Järfälla (skälby). Var i Järfälla huserar dina föräldrar?

  2. Har du inte sett hur jag står nere på gården nedanför er balkong och stirrar upp till er? Stor stalkervarning på mig!
    De bor bara temporärt över den här vintern. Vet inte vad området heter riktigt. Det kanske hör till Kallhäll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *