Födelsedagslunch i Tyresö


Kung vid ett fulldukat matbord

Kaj fyllde ju år i veckan, därför bjöds det på lunch ute i Tyresö. Det är ju märkligt, man kan ju tycka att det är den som ska firas som ska bli bjuden på en måltid, men detta upplägg passar mig verkligen alldeles utmärkt! 🙂 Förutom Kaj och Maria var även Maltes farmor och farfar där, eller farfar Anders och farmor Lillan som vi kallar dem för Malte. De hade inte träffat Malte på ett tag så de blev glatt överraskade av att få höra orden spruta ur den sällan vilande lilla munnen. Jag blir lite ”hemmablind” kring Malte och tänker att saker han kan nu, har han alltid kunnat. Och så är det ju givetvis inte.

Lunchen idag var en riktig fullträff. Kaj hade sedan igår med kärlek tillagat en helt fantastisk köttgryta av typen boeuf bourguignon. Efter att ha funderat på det under hela eftermiddagen och kvällen så kan jag med säkerhet säga att den garanterat hamnar på Topp 10-listan över den godaste maten jag har ätit. Helt sant. Och definitivt på topplatsen när det handlar om enbart köttgrytor. Så god var den. Till detta serverades en jättegod potatismos med persilja. Det äter man verkligen alldeles för sällan, och det var jag nog inte ensam om att tycka då kastrullen var urskrapad när vi hade ätit färdigt.

Till efterrätt hade jag lagat en passionsmoussetårta på en chokladbotten. Som vanligt när jag bakar så hittar jag alltid förbättringsområden. Den här var god men om jag gör den igen kommer jag dels ha i mycket mer passionsfrukt (för svag i smaken), dels ha i lite färre gelatinblad. Enligt receptet skulle man ha i åtta stycken, jag hade i sju. Jag skulle vilja testa på fyra, det räcker nog och då blir det förmodligen lite krämigare.

Jag gillar moussetårtor då man kan variera smakerna i oändlighet. Man kan köra vanliga enkla sockerkaksbottnar men också chokladbottnar eller varför inte kladdkaka!? Mousserna kan ha smak av lite vad som helst, och om man vill kan man ju köra lager på lager. På lager… Synd att inte fler tillfällen att baka tårta ges. Måste jobba på det. Fler dinner parties åt folket!

3 thoughts on “Födelsedagslunch i Tyresö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *