Fryst cheesecake med daim

Det var en helt galen vecka förra veckan om man tänker på vad jag åt. Min födelsedagsvecka inleddes med ett restaurangbesök på Söder, när jag fyllde år ut vi än en gång ute och avslutade kvällen hemma hos Jeanette och Kåre med en morotskaka. Lördagen innehöll en tjejmiddag med galet god mat och tiramisu to die for. Det räckte dock inte med det utan det skulle fikas en gång till innan firandet fick vara över.

Kaj, Maria och Oscar kom, tillsammans med Js farmor och farfar, hem till oss på söndagen för att en sista vända fira mitt inträde i trettioårsåldern. Efter en vecka fylld av desserter var jag denna gång sugen på en fräsch efterrätt åt glasshållet. Det fick bli en fryst cheesecake med daim. Alla desserter som innebär att man kan ställa in den i frysen är bra, för förutom att det är gott så betyder det också att man kan förbereda den i god tid. Den här cheesecaken gjorde jag redan i fredags då jag visste att tid inte skulle finnas varken på lördagen eller söndagen.

Det här var en succé om jag får lov att säga det själv. Hela tårtan gick nämligen åt i ett nafs, inte en enda liten bit blev kvar på fatet. Ett gott betyg, det här kommer att lagas igen.

Botten: 
50 g smör
ett paket Maryland cookies

Fyllning: 
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 dl strösocker
125 gram Philadelphiaost
3 äggvitor
3 stycken dubbeldaim

Börja med att smälta smöret. Häll ner kakorna i matberedaren och smula sönder. Blanda ihop med det smälta smöret och vips har du en smulig smet som du trycker ut i en springform. Själva bottnen till tårtan är nu klar.

Över till själva cheesecakefyllningen. Vispa vitorna till ett hårt skum i en skål. Ta ytterligare en skål och vispa däri grädden tillsammans med vaniljsockret. Ta en tredje skål och vispa gulorna och sockret, tillsätt sen osten. Blanda ihop grädden och äggulesmeten och vänd sen ner vitorna. Blanda om försiktigt så att så lite luft som möjligt försvinner ur fluffet. Krossa två av daimpaketen ordentligt (go bananas mot bänkskivan) och blanda sen ner i smeten. Häll över i springformen och ställ in i frysen. Den behöver stå i minst fem timmar, men lättast och säkrast är ju att ställa in den kvällen innan.

När den ska ätas så dekorera med det sista krossade daimpeketet. Voila! Glufsa!

5 svar på ”Fryst cheesecake med daim

  1. Åh herregud vad gott. Ska genast spara det receptet! Blir det en lyckad cheesecake i framtiden så kommer den förtjäna ett blogginlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *