Grovutstakning av huset

Idag var det dags för ännu en milstolpe i projektet ”Bygga drömhuset”. Det var nämligen dags för Tyresö kommun att komma ut på vår tomt och mäta ut vart huset ska stå. Detta för att de som ska göra markarbetet ska veta exakt var på tomten de ska gräva så att inte huset hamnar fel. Det vore exempelvis synd om grannen om vårt hus hamnade alldeles för nära deras tomtgräns (det räcker ju med att vi skymmer hela deras sikt…).

J och Malte åkte ut på morgonen för att se hur det gick till. Som tur var kunde Maria avvara en stund och vara med och hålla ett öga på Malte medan J höll koll på vad mätkillarna sysslade med. Det första som slog J när de hade satt pinnar i husets alla hörn, var att han upplevde det som att det var väldigt lite tomt kvar. Det är inte så att vi har en pyttetomt, den är 1400 kvm, men en del av den är ett sluttande berg så om man ställer dit ett maffigt hus så är det väl inte så konstigt att det inte blir så mycket gräsmatta över. Som tur är är inte jag så mycket för trädgårdsarbete, så det gör inget att den lilla tomt som blir kvar blir ännu mindre när det dessutom snickras dit en ordentlig altan.

Nu har vi ett par saker inplanerade innan byggstommen spikas på plats. Först blir det ett byggsamråd på kommunen tillsammans med vår kvalitetsansvarig. Veckan efter det sätter markarbetet igång där man i stort sett gräver en grop där huset ska stå. Sen kommer kommunen ut ännu en gång och gör en finutstakning så att huset hamnar på centimetern alldeles rätt. Därefter gjuter man betongplattan som man sen bygger husstommen på. När den är uppspikad (det tar ungefär två veckor) så blir det champagne, det är inbokat!

 

7 thoughts on “Grovutstakning av huset

 1. Hehe, jo de är faktiskt trevliga. Som tur är. Men lite synd om dem är det för när de köpte tomten förra sommaren så trodde de att tomtgränsen låg längre ner än vad den gör. Vårt hus hamnar alltså mycket närmare deras altan än vad de hade trott. Synd för dem, ingen skillnad för oss. Och vi köpte först!

 2. Gud vad spännande. Bunkra upp med en massa champagne eftersom ni verkar ha en hel del milstolpar att skåla för i framtiden! Vi har några flaskor i kylen som vi varit klantiga och inte unnat oss att korka upp, men vi ska göra det i sommar istället och ha en mycket försenad taklags och inflyttningsfest när altanen är helt klar. Att gå på samråd och vara byggherre är nog bara nått man gör en gång i livet känns det som…nu får du börja besöka lite förskolor här ute snart då, verkar ju som att flyttlasset kan gå redan till hösten.

 3. Hej!
  Undrar bara om ni fortfarande ska bygga med Byggton Villan?
  Lycka till
  Roger

 4. Hej Alexadra
  Detta skriver jag inte för att ni skall må dåligt inför ert bygge,utan som en varning.
  Vi har tydligen råkat ut för samma snickare.och då tycker jag att ni skall vara uppmärksamma från början.
  I dag höggs vårt nya kök ned. Kakel ,gips ,skåp och bänkar allt måste göras om.
  När gipset försvann, kunde vi se prov på uppfinningsrikedom.Varför borra ett fjuttigt hål i spånskivorna för att dra ut ledningar till belysningen över bänkskivorna när man i stället kan ta hammaren och slå åtta, tio gånger och i stället få ett hål på 10-15 cm!!! På så sätt kan man ju även få in kartongen i hålet om man så önskar.
  Trots fem måttsatta ritningar på köket,satt skåpen på fel ställe,och på fel höjder.Nästas samtliga frisidor på skåpen satt fel.På diskmaskinen satt en frisida till ett skåp,vilket går att det är 3cm spalter på sidan om diskmaskinsfronten.Detta är deras normala standard.Dom måste tro att man är blind.eller inte fattar något.

  Ett tips. När stommen är rest. Skaffa snickare!!!!!!!!!!!
  Tyvärr har vi totalledsnat på vårt”drömhus”
  Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *