Häng i rökrutan

Vi har i två somrar pratat om att vi ska röka lax. Jag är vanligtvis inte speciellt förtjust i lax, åtminstone inte i ugn, men rökt är verkligen smaskens. Röken, som står precis där skogen börjar, byggde min morfar för många år sedan, och när jag var liten förknippade jag den med ganska tråkiga dagar. När de vuxna rökte lax satt de nämligen uppe vid röken i flera timmar och pratade, inte riktigt vad man tyckte var kul då. Nu förknippar jag den med en lugn stund och en drink i handen i väntan på att fisken ska bli klar.

Tidigt på morgonen lade mamma laxen på en saltbädd, fyra timmar senare lades den tillsammans med en ytterfilé i röken. I fem timmar satt pappa tappert och passade så att temperaturen hela tiden låg runt 75 grader. Vi andra satt också med en stund, så länge mojiton räckte, sen gjorde vi annat. Hängde på medeltidsdagen till exempel. Malte tycker att det är kul att hänga vid röken men fem timmar är lite overkill för en tvååring.

Resultatet? Laxen blev kanon och ytterfilén likaså! Köttet var ett experiment men blev så bra att fler bitar kommer att rökas. Gott som kallskuret eller som pålägg på mackan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *