Illusionen om Gud

Jag har lyckats hinna klämma ännu en bok här i tristessen. Denna gång blev det Illusionen om Gud av Richard Dawkins. Det var min storasyster som tipsade mig om den då hon tänkte att det skulle intressera mig, religionslärare som jag är och allt. Dawkins är en av världens mest kända och ihärdiga ateister och med den här boken klargör han väldigt tidigt att hans syfte med den är att omvända så många som möjligt till ateister då han anser att religion egentligen bara ställer till med elände i världen.

Jag själv är inte ateist utan lutar nog mer åt att vara en agnostiker. För de som inte riktigt har koll på skillnaden kan man väl säga att en ateist helt och hållet förnekar existensen av en gud eller någon högre makt. En agnostiker menar istället att man inte kan veta om det finns en högre makt eller inte. Ateister kan ofta tycka att det är den fega vägen att gå, att stå någonstans där mitt i, men jag menar att det faktsikt kan finnas en liten liten möjlighet att det finns en högre makt, trots att det mesta tyder på att det nog inte gör det.

Den här boken var intressant på så vis att Dawkins redogör för en massa bevis för att en gud inte kan finnas. Han själv är biolog så han drar upp punkt efter punkt där naturvetenskapen kullkastar alla ”bevis” för att en gud existerar. Den här delen av boken tycker jag är väldigt intressant att läsa, och för mig som är uppvuxen i en familj som inte är troende och i ett land där man i skolan lär ut Darwins teorier, så är det han säger inte så svårt att köpa. När han sen går in på heliga skrifter osv, och pekar på passage efter passage där det som står är väldigt motsägelsefullt tappar jag dock intresset. Eftersom jag inte är troende har jag inte läst Bibeln jätteingående, men som religionslärare har jag förmodligen läst mer än de flesta. Därför kommer det han säger inte som en överraskning. Däremot tycker jag inte att hans argument då håller eftersom han då bara kan bevisa för de bokstavstroende att Gud inte existerar. De allra flesta menar ju ändå att det finns ett oändligt tolkningsutrymme i Bibeln och att man ska läsa mellan raderna.

Det var en intressant bok iaf, trots att jag hoppade över en hel del mot slutet. Jag vet inte hur många exempelvis här i Sverige han kan omvända till fullgoda ateister. Vi svenskar är ju lite mesiga och vill nog helst hålla en dörr öppen utifall, för i alla undersökningar svarar vi att vi inte tror på Gud. Vi nöjer oss dock inte bara med det utan de allra flesta av oss svarar också att vi tror på NÅGOT. Vad det nu är är nog högst personligt och olika för oss alla, för så är det ju med religion.

3 svar på ”Illusionen om Gud

  1. Wow, du verkar ha plöjt igenom den där boken på några dagar.
    Kan motvilligt erkänna att det tog mig månader. Eftersom jag är så oinsatt i religion (och ointresserad) så fick jag läsa om flera stycken samt att jag… eh… somnade var- och varannan sida.

  2. Ja, den är nog lite svår om man både är oinsatt och ointresserad. Det finns ju en hel del begrepp som man behöver ha koll på för att hänga med. Men trots mitt intresse tyckte jag att den var sådär, så det var tufft av dig att ta dig igenom hela!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *