In i 2018.

Här gick det undan, vi är redan ett par dagar in i 2018! Visst är det oerhört tillfredsställande att det nya året börjar på en måndag? Ordnung.

Vi firade in året tillsammans med Vickan&Henke som tog en liten utflykt till Tyresö. Jag var min vana trogen och såg till att slippa laga maten, den uppgiften fick Henke 🙂 Han är inne på sous vide så vi fick smaska på den möraste köttbiten någonsin, väldigt gott! Jag ställde upp med en välkomstdrink som såg ut som att någon hade kräkts i ett glas. Varsågoda.

Förutom mat så ägnade vi oss åt två frågesporter som jag hade förberett (älskar att vara lekledare) och så överraskades vi av all raketaction här ute i skogen. Jag tycker att det brukar vara ganska blygsamt med fyrverkerier, vi köper själva aldrig några utan nöjer oss med tomtebloss, men i år brände grannarna på ganska bra. En thailändsk lykta fastnade i ett träd vilket skapade kortvarigt drama, regnet löste det hela ganska snabbt.

Förutom kräkdrink och frågesporter så bjöd jag givetvis på dessert. Den här skönheten:

För mitt eget minnes skull så var det här alltså en helt vanlig hallonpannacotta med ett lager helt fantastisk vaniljkräm på. Detta toppades med lite havre- och kokoscrunch, kardemummaskorpor och färska bär. Skitgott får jag faktiskt liv att säga. Och för att inte tappa bort receptet på vaniljkrämen så kommer det här:

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk (blandade i ytterligare nån dl dagen efter för att få till rätt konsistens)
  • 100 g äggulor
  • 100 g strösocker
  • 35 g maizena
  • Lite salt
  • 20 g smör

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.

Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten. Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat.

Ta av från plattan och blanda ner smöret och lite salt. Låt krämen svalna och häll den i en spritspåse. Den blev ganska stabbig så jag spädde ut med mjölk dagen efter.

Efter dessert mulade vi givetvis i oss en bit Vasilopita och guess what?! Jag fick pengen! Woop woop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *