Inleder året med Cavadusch!

20140101-150140.jpg

En cypriotisk tradition som jag är uppväxt med är att man firar in året med att äta en kaka kallad Vasilopita. Den är egentligen inte mer speciell än en saftig sockerkaka med apelsin i, vad som gör att den utmärker sig från vanliga kakor är att den innehåller en folietäckt turpeng. Den som får pengen i sin bit av kakan får tur resten av året.

Man börjar med att skära upp kakan i det antalet bitar som sällskapet består av, plus en extra bit som går till huset. Sen delar man ut bit för bit i åldersordning där den som är äldst får den första biten och huset får sist. Till detta brukar vi dricka vår favoritcava, Freixenet, som passar jättebra med apelsinsmaken i kakan.

Jag antar att ni kan gissa förväntningarna hos Malte när han fick veta att en av oss skulle få en peng. Han började med att tugga stora bitar från sin kaka men när mättnaden började kännas av smulade han isär den för att leta skatt. Vi satt alla och hoppades att just han skulle få pengen för inte helt oväntat så bröt han ju ihop när han insåg att kakbiten inte innehöll någon turpeng. Ledsen sprang han från bordet, med tårar sprutandes i stor dramatik. Och helt enligt traditionen började vi vuxna leta efter pengen i våra egna bitar för att smussla ner bland Maltes smulor. Man kan tycka vad man vill om det, själv tycker jag att det är roligare om Malte blir glad över pengen. Han har gott om tid på sig att lära sig att man inte alltid kan vinna här i livet.

Pappa letade i Antons bit och hittade pengen. För protokollets skull skriver jag här att 2014 alltså är Antons år, men med bara tre månader under bältet så tyckte vi att han den här gången kunde dela med sig av framgången med sin storebror. Pappa tog pengen, smusslade ner den bland Maltes smulor och bad honom sen att komma tillbaka och titta extra noga, för vi andra hade ju inte hittat pengen i våra bitar. Och just som Malte hittar pengen på servetten så välter pappa ett glas cava över bordet och just vid det tillfället så filmar jag hela händelseförloppet! Ibland har man tur! 🙂

20140101-150203.jpgUtdelning. Malte får sin bit inlindad i en servett.20140101-150215.jpgMalte letar igen. Den uppmärksamme ser det lilla foliepaketet upp till vänster bland smulorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *