Järnvitriol på panelen

Huset sett från bilvägen när man kommer från bussen. Kaj och Malte ser pytte ut!

Som ni ser på bilden ovan så börjar huset verkligen ta form nu. Med gipsskivorna på plats så blir huset tydligare och det är lättare även för mig att få en bild av hur det kommer att se ut till slut. J berättade att när han och Kaj jobbade på huset igår så gick en nyfiken granne förbi och frågade hur många familjer som ska bo i det här huset. När J svarade att det bara var vi så sa grannen att eftersom det var så mycket fönster så tänkte han att det kanske skulle bli studentlägenheter!! 🙂

Huset ser från vägen ganska stort ut men boytan är ju bara 200 kvm så det är ju inget slott direkt. Däremot är huset högt och långt, därav ”synvillan” att det är enormt. Det som är lite speciellt med huset är att det är väldigt smalt, det ser ni på bilden nedan. Anledningen till det är vi tack vare vår arkitekt Stefan förstod att med ett smalt hus så når ljuset in överallt. Mycket smart, det hade vi aldrig tänkt på själva!

Det här är kortsidan med garage på nedervåningen och vårt sovrum ovanpå. Smalt lika med ljust! Rummet på övervåningen som sticker ut längst bort är ett av barnrummen.

Jag står framför skjutdörrarna som vetter ut till altanen från matplatsen. Här kommer det tillbringas många timmar! På golvet framför mig ligger målade brädor på tork.

Han har nog inte förstått att han kommer leka mycket på den här gräsplätten

Igår (och idag) jobbade J och Kaj som sagt ute på tomten. Det de gjorde då var att måla panelbrädorna som ska spikas upp på läkten. Vi har bestämt att vi inte ska ha färg i vanlig bemärkelse utan huset ska målas med järnvitriol. Det är ingen färg men påskyndar ytskiktets åldrande så att det får en grå nyans. Jag är lite nervös över att det inte ska bli så fint som det är i mitt huvud, men förhoppningsvis hjälper solen till och gör panelen silvergrå, det kan bli fint!

Eftersom det är järnsulfat som man målar på panelen så är det allra enklast att måla detta på brädorna innan de är uppspikade på väggen. Om man inte gör det måste man lägga mycket tid och omsorg på att täcka alla fönster så att de inte får stänk på sig. Jobbigt! Istället målar J och Kaj de omkring 900 (!!) brädorna på marken innan byggarna börjar spika upp dem i veckan. Något tradigt, tidsödande men nödvändigt. Vi kan bara tacka Kaj för hjälpen och sällskapet, annars hade det tagit okristligt lång tid!

Järnsulfat blandas med vatten och silverbets och så är det bara att slabba på.

Kaj lutar sig mot de högar med panelbrädor som ska målas. Många brädor blir det!

Om du vill läsa mer om vårt husbygge så kan du göra det här!

4 thoughts on “Järnvitriol på panelen

  1. Riktigt roligt att följa ert husbygge! Ska bli riktigt spännande att se hur det blir att se ut när det är inflyttningklart. Blev även väldigt nyfiken på hur brädorna blir att se ut med ”färgen” 🙂

  2. Tack snälla! Men sååå stort är det inte. Garaget är ju dessutom på markplan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *