Kaaatching!

..sade det i kassan på Folktandvården.

Jag ska berätta en hemlighet för er. Jag har inte varit hos tandläkaren på ungefär tio år. Jag brukar säga att det har berott på att jag är en fattig student och att jag inte har råd med sådana tråkigheter, men då jag tog min examen för nästan tre år sedan och jag fortfarande inte tagit mig dit, så är det väl dags att sanningen får krypa fram.

Jag är rädd för tandläkaren.

Tandläkare är enligt min erfarenhet sadister som älskar att få mitt tandkött blöda. Hemska människor. Jag vet exakt vad den här rädslan bottnar i. Dels har min mamma tandläkarskräck och har behövt sövas ner när hon har lagat tänder, dels så har jag ett minne av när jag var på undersökning med min pappa när jag var liten, och tandläkaren lurade in mig i rummet samtidigt som hon stängde dörren framför pappa så att hon inte skulle vara med. Det fanns ju en tanke med det, men jag minns det bara som traumatiskt och jag har avskytt alla tandläkarbesök sedan dess.

Den senaste tiden har jag dock börjat känna av ett hål. Det kunde jag inte förneka för mig själv hur länge som helst så det var bara för mig att ringa Folktandvården i Sickla. Jag kom dit, hon röntgade och undersökte, och gav mig beskedet att jag har fem hål. Ja, jag sa fem hål, ni läste rätt. Dessutom har jag tandsten vilket resulterar i ett inflammerat tandkött. Härliga tider! Det här blir förmodligen tre tandläkarbesök och ett hos tandhygienisten och går på den nätta summan 7000 kronor. Fasen vad glad man blir!

Om man slår ut på det så blir det ju bara 700 kronor per år som jag inte har varit hos tandläkaren så det kanske inte är så farligt egentligen, men ärligt talat så struntar jag fullständigt i vad det kostar. Det värsta är att jag måste gå igenom de sadistiska behandlingarna!! Men jag lovar, jag ska skärpa mig. I fortsättningen blir det regelbundna besök hos tandläkaren.

En liten parentes till oss mammor också. När hon hörde att jag hade en artonmånaders hemma så frågade hon direkt om jag borstar hans tänder. Jag svarade att det brukar jag inte få, däremot så har han tandborsten i munnen och så suger han på tandkrämen. Det är framgång för oss, men det tyckte inte hon som kontrade med att det är bättre att han skriker hemma än att han gör det här, och att det är jäteviktigt att vi borstar hans tänder. Ha må skrika, men det är inte kul när man ska försöka laga en tand på en treåring sedan. Dt är alltså dags att ta i med hårdhandskarna…

10 thoughts on “Kaaatching!

 1. Nu ger du mig dåligt samvete. Jag har gått till tandläkaren
  regelbundet ända fram tills jag blev gravid. Sen tog det stopp. Då
  hade jag ursäkten att det var dyrt och jag hade svårt att fixa
  barnvakt (när Lykka då var född) men nu då? Måste ta tag i
  detta….nångång snart i framtiden

 2. Melvin vill oxå bara suga på borsten.. MEN jag brukar få han att skratta.. då är det lättare att få in och borsta lite fort.. sen tar man ut den.. får han att skratta igen.. eller så brukar jag låta som ett lejon och så härmar han.. haha.. Men man kommer åt lit ebättre så.. Sen brukar jag dra ner läppen så man kommer åt fram tänderna..

 3. Fy!
  Jag har inte varit iväg på 8 år… Sist felbehandlade de så grovt att jag är livrädd för allt som heter tandläkare och deras äckliga verktyg.

  Var de trevliga där i Sickla? Jag är mest rädd för att få en utskällning för att jag inte varit iväg!
  (Hål vågar jag inte ens gissa hur många jag har, men det räcker nog inte med några ynka 5 direkt….)

 4. Åh Alfva, då får mig att må så bra! Skönt att höra att jag inte har varit ensam alla dessa år!

  Jag gillade Sickla. Tanterna var inte alls dömande som jag hade trott. Inga bannor utan en klapp på axeln ibland. Gå dit!

 5. Jag testade att borsta tänderna igår och det var faktiskt inga problem. Inte alls som förväntat alltså!

 6. Coolt, då ska jag kanske slå en pling till Sickla nu när de
  är testade! Snart, om ett tag… Finns inget värre än
  tandläkarbesök…

 7. Det har du så rätt i. Jag resonerade som så att har jag klarat en förlossning så klarar jag ett tandläkarbesök, men det vete fasen. Fyra besök med BARA smärta är typ längre tid än vad det tog att föda Malte…

 8. Fint att du var nöjd med tandläkaren – trots hennes
  uttalande ang Maltes obefintliga tandborstning. Typiskt tandläkare
  kanske -ingen empati alls!

 9. Eller hur?! Lite cred kunde man väl ha fått för att vi hade introducerat tandborsten för honom och dessutom fått in den i munnen. Det var inte lätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *