Kajs saffranspannkaka.

IMG_4457.JPG

Mina absoluta favorit på Oaxens julbord är saffransostkaka. Det hade inte slagit mig tidigare att jag kunde göra egen men så dagen före dopparedan så bestämde jag mig för att testa. Jag googlade reda på recept men de enda jag kunde hitta innehöll ostlöpe, en ingrediens jag inte har liggandes i lådan hemma. Och att åka till Apoteket i centrum och slåss om parkering dagen innan julafton hade jag ingen lust med. Fram med fuskrecept istället: blanda i keso. Jag berättade om min kesoplan för Kaj när han och Maria var här och fikade och då föreslog han att jag skulle skippa keso och ta mig runt ostlöpeproblemet genom att istället följa att paneer-recept. Paneer är tydligen en indisk färskost och när Kaj hade gjort sådan hade han fått till den där gryniga massan som jag var ute efter. Utan ostlöpe. Med hjälp av ett indiskt recept, kombinerat med två ostkakerecept så fick jag till en ostkaka som jag har valt att kalla Kajs saffransostkaka 🙂

Du behöver:
3 liter röd mjölk
2,5 dl yoghurt
1 citron
2 ägg
1 dl socker
200 gram hackad mandel
En näve flagad mandel

Börja med att koka upp mjölken tillsammans med yoghurten. När det börjar koka så pressar du i saften från en citron. Då separerar mjölken och den blir grynig. Ta av från plattan och häll av vasslen genom en silduk. Själv har jag ingen sådan utan jag hällde det genom en handduk som låg i ett durkslag.

IMG_4456.JPG

Precis i detta skede gjorde jag missen som gjorde att ostkakan blev torr. Smaken blev i mitt tycke fantastisk men konsistensen blev ”okrämig”. Det jag gjorde var att vrida ur vasslen ordentligt ur massan i handduken och sen ställde jag en vikt på för att torka ur riktigt ordentligt. Den här delen av paneerreceptet skulle jag inte ha följt, om ostmassan hade fått vara lite blöt så hade kanske ostkakan blivit krämigare.

Hur som helst, när massan stått och dragit i handduken en stund så lade jag upp den i en bunke och vispade ihop med äggen, sockret och mandeln. Jag hällde upp det i en form, fördelade lite flagad mandel och ställde in i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Viola, klart!

Till detta serverade jag lättvispad grädde och en kompott på hallon och jordgubbar. Supergott! Om den hade varit krämigare. Nästa år gör jag den igen, utan att vrida ur så mycket. Då hoppas jag att det blir bättre, att min analys stämmer. Och nån gång ska jag göra paneer till indiskt också, det verkar ju gott! 😉

IMG_4475.JPG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *