Knäckig rabarber- och jordgubbspaj

När vi stod ute på altanen och skruvade ihop altanbordet frågade våra snälla granne om vi ville ha rabarber. Jag svarade självklart jag för jag älskar rabarberpaj. Det är så galet gott! Dessutom var det perfekt timing då Kaj och Maria skulle äta middag hos oss och jag visste inte riktigt vad jag skulle servera till efterrätt.

J är lite kinkig just med rabarber men om man blandar med jordgubbar slinker det med lätthet ner i hans mage. Det fick alltså bli en rabarber- och jordgubbspaj. Jag googlade lite efter ett lite annorlunda smultäcke och hittade ett recept som skulle vara lite knäckigt. Jättegott blev det!

Jag skivade rabarbern och stekte den i lite smör och socker. I de flesta recept står att man ska slänga ner rabarbern som den är i pajformen, men jag tycker personligen att det blir för syrligt då. En kort stund i stekpannan och det blir perfekt, sen över i pajformen och på med de skivade jordgubbarna. Det knäckiga täcket bestod av 150 g smält smör som blandades med en halv dl sirap och 1 dl grädde. 3 dl havregryn, 2 dl mjöl, 2 d socker och 1 tsk bakpulver blandades i en bunke separat och vändes sedan ner i smörblandningen. Detta smetade jag sedan över jordgubbarna och ställde in i ugnen i ca en halvtimme på 175 grader.

Gör jag detta igen kommer jag göra ett par saker annorlunda. Dels kommer jag låta smör-sirap-gräddblandningen få koka en kort stund då jag gissar att det gör smeten ännu knäckigare. I havregrynsblandningen kommer jag också ha i lite kokosflingor, jag kan tänka mig att det blir kanon! När vi åt denna ikväll så serverade jag vaniljvisp till men jag tror att det blir godare med vaniljglass. Det blir fräschare. Let’s face it; ALLT blir bättre med vaniljglass! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *