Kryssning till Ystad och Visby.

På grund av rådande omständigheter blev det ingen utlandsresa i år. Jag och Sofia hade en resa bokad tillsammans med barnen till Kroatien i juni men jag fick kalla fötter och avbokade resan för vår del. Det kändes inte rätt och nu i efterhand tycker jag att det har känts skönt att stanna hemma. Det måste kännas bra i magen. Jag har ett helt liv framför mig där jag kan resa, det gör inget att avstå under ett par år. Vi har en resa bokad över nyår men den är inte något jag tar för givet, jag vet helt ärligt inte om den blir av eller inte.

Istället har vi den här sommaren hängt en hel del på hemmaplan, till nu. I våras bokade vi en kort och lagom kryssning vilket i sig var spännande nog för barnen som aldrig har åkt ett större fartyg. Denna resa sträckte sig över fyra dagar, varav två var i land – en dag i Ystad och en i Visby.

Ombord såsade vi runt ganska mycket och spelade en hel del Skip-Bo 🙂

Vår resa var relativt oplanerad, ingen av oss hade någon direkt koll på vad vi ville se på respektive resmål. Vi ville mest promenera runt och se sommarstäderna. Ystad hade jag varit till två gånger tidigare men då hade jag bara hängt på Ystad Saltsjöbad så jag hade inte sett så mycket av själva stan. Vi hade ett enda mål och det var att testa glassen på Glassmakeriet. En tidigare kollega till mig hade tipsat om det så det vi traskade dit. Det var mums!

I övrigt var det mycket folk på gatorna, det kändes verkligen som att vi bara var omgivna av turister när vi gick runt. Ingen pratade skånska 🙂

Det var varmt och kvavt hela dagen så när barnen började ruttna på att gå runt i stan, och vi var mätta i magarna på sushi, så var vi väldigt nöjda med att vi hade fattat beslutet att ta med oss våra badkläder. I Ystad ligger nämligen en helt fantastisk strand nedanför bl a Ystad Saltsjöbad. Det var helt underbart att kliva ner i vattnet som faktiskt var varmt, trots hav!

Ystad var supergulligt och jag återvänder gärna. Varför inte köra en turné i Skåne, det känns ju nästan som att man är utomlands när man är där. Det låter så klyschigt men det är en helt annan luft och ett helt annat ljus, till och med Malte fällde några kommentarer kring det.

En heldag i Ystad kändes lagom. Vi hann se mycket och hann till och med lite bad på en fantastisk strand! Vi kände oss därför väldigt nöjda när vi klev på färjan igen (Silja Symphony för den som är nyfiken) för att åka vidare till Visby.

Jag hade höga förväntningar på Visby och jag måste säga att de infriades! Superfint med dessa kullerstensgator upp och ner. Det var otroligt mycket turister men de flesta höll till på huvudgatorna så man kunde på ett väldigt enkelt sätt undvika det värsta genom att ta bakgator. De var ju lika söta!

Så här ser de flesta bilder ut när vi är ute på utflykt. Jag är den enda som tar bilder och mina motiv är oftast ryggtavlor. Eller selfies.

Det var en sak som jag störde mig på något oerhört när vi var i Visby: stockholmarna. Jag är själv stockholmare men jag menar en viss sorts stockholmare. En sådan med backslick och en speciell uppsyn. Jag tror att resten av landet vet precis vilka jag menar. De gick liksom runt med en aura av ägande, att de hade rätt att vara där. Att det var deras stad och ö. Jag kanske överdriver men det var faktiskt en känsla jag hade. En olustig sådan.

Hur som helst så var det jättemysigt att traska runt där innanför ringmuren och insupa miljöerna. Vi hann ju inte se så mycket mer, och kanske finns det inte mer av Visby att se, men jag vill ju se mer av Gotland. Fårö framförallt! Det får bli en annan sommar.

Det var en nöjd familj som klev i land i Värtahamnen efter tre nätter till havs. En perfekt liten minisemester i vackra städer – och – vi hade otrolig tur med vädret! Väderapparna hotade om regn varje dag men vi klarade oss undan det ända fram till Stockholm. Då öppnade sig himlen och vi fick gå i spöregn till bilen. Det kan jag bjuda på. De som gick på färjan senare på eftermiddagen hade inte samma tur. Då bjöds på sådant busväder med så hårda vindar att fartyget fick vända utanför Visby och istället åka till Mariehamn...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *