Lärare måste inte kunna allt!

Fick en länk av Elin till denna artikel som handlar om att man på myndigheten Forum för levande historia menar att ”lärare är okunniga om Förintelsen”. Min spontana tanke var: inte igen. Jag förstår inte den här inställningen som finns att lärare borde kunna allt. Lärarutbildningen består av tre terminer pedagogik och didaktik och sju terminer ämneskunskaper på universitetet. Det finns faktiskt inte en extra fempoängare i Förintelsekunskap. För det finns liksom inte utrymme för det. Lärarutbildningen kan ju bli hur lång som helst och någonstans måste man dra gränsen. Jag personligen tycker att fem år är rätt så tillräckligt.

Tittar man på de frågor som lärarna i undersökningen fick svara på så tycker ju inte jag att det är så konstigt att man inte kunna svara rätt. Sådana detaljfrågor är inte viktiga, utan vad som är viktigt är att informera unga människor vad som hände i det stora hela och att de också lär sig att reflektera och analysera kring det så att det aldrig kan hända igen. Jag är övertygad om att lärare i allmänhet kan det, trots att de inte vet att det var specifikt året 1938 som judar arresterades just pga sin etnicitet. Detaljfrågorna är ju helt absurda och är precis av den art som man för många många år sedan tog bort från läroplaner och kursplaner (1994) då fakta bara är en liten del av en djupare kunskap och förståelse av, ja allt.

Jag blir så störd! Och att sen Aftonbladet skriver artikeln på det här sättet får mig ju att bara bli matt. Journalister är okunniga om journalistik.

Ett svar på ”Lärare måste inte kunna allt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *