Dina blev nyfiken på receptet till morotskakan, eller snarare på frostingen ovanpå. Jag tog receptet direkt ur Leilas A piece of cake, en receptsamling som har gjort mig besviken många gånger pga hennes förkärlek till alldeles för mörk choklad, men den här morotskakan blev riktigt god!
Morotskaka
3 ägg
3 dl ströskocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1.5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1.5 dl solrosolja
4.5 dl rårivna morötter
Frosting
60 gr mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100 gr philadelphia
Sätt ugnen på 150 gr. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter. Häll smeten i smord och bröad form, 24 cm. Grädda i ugn ca 55 minuter. Låt kakan svalna. Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred över kakan.
När jag gör den här nästa gång, för jag kommer göra den igen, så kommer jag också att pressa i lite av saften från limefrukten. Dels för att det kan bli fräscht och gott, dels för att frostingen då blir lite lösare i konsistensen och lättare att breda ut över kakan.
Ser jättefin ut – men blir ändå snyggare med ett tillägg från ”mitt” morotskakerecept: karamelliserade tunna strimlor från apelsinskal läggs ovanpå toppingen som dekoration och illusion att det är morotsstrimlor som ligger där. Friskar även upp smaken lite extra. Testa!
Tack!