Maltes första dag på den nya förskolan

Det var med spänning vi packade ihop oss i bilen och åkte ut till Tyresö för att hälsa på Maltes nya förskola. Dels för att jag faktiskt körde bil för första gången utan en körkortsinnnehavare som sällskap, dels för att vi var nyfikna på förskolan. Malte har lekt på den stora gården vid ett flertal gånger tidigare, senast igår med farfar Kaj, men vi har aldrig varit inomhus.

Maltes förskola ligger i en stor 30-talsvilla som är omgiven av en stor gård med en frukträdgård, stora gräsmattor, planteringar och gungor, rutschkana, småstugor och en bensinpump till cyklarna! Jag som tyckte att Malte hade en helt fantastisk lekgård på förra förskolan tycker att det här är snäppet värre! Tyvärr finns ingen tunnelbana för Malte att spana på, men han överlever nog. Inne på Maltes avdelning möttes vi av den pedagog som kommer att ansvara lite extra för Malte under inskolningen och exempelvis vid utvecklingssamtal. Medan de andra barnen gick ut och lekte stannade vi tre kvar inomhus så att vi skulle kunna prata lite och lära känna varandra. Malte gavs den tid han behövde för att känna in pedagogen och lokalerna.

Jag tyckte att vår förra förskola var helt ok, och jag kunde nöja mig med det bara för att jag visste att den var temporär. Jag märkte tidigt att de inte riktigt hade något tänk bakom verksamheten, de tog dagen som den kom. Det var först efter sommaren som en pedagogisk utvecklingsledare rekryterades för att få ordning på förskolan (det har jag fått höra från säkra källor) och det blev lite ändring. På Maltes nya förskola kunde jag redan idag, Dag 1, märka en oerhörd skillnad.

På avdelningen jobbar två förskolelärare och en barnskötare. De jobbar med ”det utforskande barnet”, och att barnet ska få självtillit och bli modigt. Morgonen inleds med en samling som ett av barnen själv håller i med hjälp av en varsin liten tygdocka – en jag-docka. Den dockan ska jag få ta hem imorgon och så ska jag och Malte sy kläder till den lille. Roligt! De jobbar hårt med dokumentation (men det gör ju alla UTOM just Maltes förra förskola) och Malte får en pärm som ska följa honom med ända upp i skolåren. Vi fick en lite pappbok också som vi ska fylla med bilder på oss, på familjen och andra som är viktiga för Malte. Den vänder sig ofta barnen till när de är lite ledsna eller när de vill visa upp sin familj för kompisarna. Jag ska klicka hem lite bilder på en gång att klistra in.

Potträning har de inlagt i dagsrutinen också! Två gånger per dag. Det gäller givetvis bara de barn som är intresserade, men jag gissar att Malte kommer att haka på det. Han är en sucker för grupptryck, på gott och ont. Här hemma funkar det riktigt bra, vi har ALDRIG några olyckor, men det är inte alltid han vill näcka.

Efter det knappt två timmar långa besöket åkte jag och Malte hem. Jag – helnöjd. Malte – lite småputt över att han var tvungen att åka hem redan. Ett mycket gott betyg från oss båda med andra ord. Det känns så otroligt bra i magen detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *