Jag tänkte dela med mig av receptet på den pavlova som jag hade bakat till igår. Med mamma så menar jag inte mig själv utan jag har fått receptet av min egen mamma. Det här receptet ger en helt perfekt marängbotten. Krispig på utsidan och len och mjuk inuti. Tokenkel är den att göra dessutom och är en perfekt tårta att göra om man ska ta den med sig. Både till igår och till midsommarafton så gjorde jag själva marängbotten kvällen innan, tog med mig plåten inlindad i en bakduk och vispade sen vispgrädden och skar upp frukt och bär på plats precis innan vi åt upp härligheten. Supersmidigt!
Jag ska helt ärligt berätta att jag aldrig har provat receptet som det är utan jag har dubblerat det för att få ut en hel plåt. Det blir mycket tårta! Nästa gång får det bli enligt recept, det räcker absolut till ett sällskap på typ sex stycken. Då räcker det om man vill ta påfyllning, men man kan inte ta obegränsade mängder och det finns ju en poäng med det också! 😉
Här kommer receptet för en sats. Dubblera om du vill ha ut en hel plåt.
6 äggvitor
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk majsmjöl
Garnering: grädde och valfri frukt och bär
Sätt ugnen på 120 grader. Vispa vitorna hårda i din snygga svarta och blanka Kitchen aid. När skummet är hårt fortsätter du att vispa och tillsätt sockret en sked i taget. När det är klart och marängen är blank och fin så häller du i resten av ingredienserna och ökar farten lite. Nu är marängsmeten klar. Smeta ut på en plåt med bakplåtspapper, ställ in i ugnen i 75 minuter enligt min mammas recept, i 85 minuter enligt mitt 🙂 Välj 75 minuter om du vill ha marängen riktigt riktigt mjuk, 85 minuter och du vill ha det, i mitt tycke, mer lagom. När tiden har gått, stäng av ugnen men låt luckan stå på glänt hela natten med hjälp av exempelvis en slev. Voila, du är klar!
När det är dags att äta så vispar du upp vispgrädde (för en hel plåt så använde jag 7 dl grädde!), fördelar den på pavlovan och dekorerar sedan med frukt och bär. Vad beror helt på smak och vad som finns tillgängligt. I somras körde jag helt på jordgubbar, röda vinbär och blåbär. Igår fick jag ta det som fanns i affären vilket var banan, blåbär, sharonfrukt, vindruvor och physalis. Välj helt enkelt utefter vad du tycker är gott.
Även grädden kan smaksättas. I somras hade jag i lemon curd vilket var jättegott och smakade väldigt fräscht. Eftersom det kan vara svårt att få ut jämnt i grädden blandade jag lemon curden först med någon deciliter vispad grädde och tillsatte sedan grädden vartefter den blev lös och mer lättblandad. Nästa gång tror jag att jag dekorera med bananer och ringla chokladsås över tårtan, då blir det nästan som en maräng sviss!
Förra årets midsommartårta med jordgubbar, röda vinbär och blåbär på lemon curdgrädde
Låter kanongott, måste testas! Hoppas bara det går lika bra med en beige kitchen aid 😉
Testa! Och en beige kan funka ungefär lika bra, återkom gärna om det! 😉
Hej
Kör du på varmluft eller vanlig? Samma tid om du kör en enkel sats i en springform?
Vet du hur marängen blir om den får stå ytterligare 1 dygn innan den ska garneras och ätas?
/Linda
Hej Linda!
Jag kör i vanlig ugn, har inte varmluft tror jag. Enligt min mammas enkla recept så är det den tiden som gäller, om man kör mitt dubbla (hel plåt) så tycker jag det blir bäst med lite extra tid då den blir FÖR mjuk annars.
Jag vet faktiskt inte inte vad som händer om du väntar ett extra dygn, men jag tror inte att det gör någon skillnad. Det sägs ju att man ska förvara maränger i lufttät burk för att de ska hålla sig spröda så om du kan göra det på nåt sätt är det nog bra.
Lycka till! Den här marängen är verkligen sjukt god! 🙂
Hej!
Detta ska jag testa till fest imorgon 🙂
Fråga:
– skall det ner majsmjöl eller menar du maizena stärkelse?
Trevlig sommar / Mia
Hej Mia! Gört, den blir kanon. Och helt relevant fråga. Jag har i maizena, borde ändra det 🙂
Toppen!
Tack för snabbt svar.
Äggvitorna separerade, alla 12! 🙂
Nu kör jag…
Lycka till!!
Morrn,
Glömde ju berätta hur tårtan blev….
Succées!!! 🙂
Men, en fråga…
– Kan man göra med 1/2 av sockret tro?
Sött är gott men, hade gärna haft i mindre socker…
Ha en fortsatt fin sommar.
/Mia, muffinsdax nu…
Kul att den funkade! Angående sockret så hm… jag vet inte… Vet inte om det blir MARÄNG då eller om det bara blir ”ugnsbakad äggvita”. Testa gärna och rapportera! 🙂 Annars kan du ju testa lemon curd i grädden. Den bryter av det söta ganska bra.
Aaaah läste kommentarerna för sent, har köpt majsmjöl . Men hittade på en annan sida att potatismjöl är likvärdig maizena så får se om den blir ok eller ej. Spännande Midsommarafton