Man måste säga ifrån

20110514-083942.jpg

För någon vecka sedan hamnade jag på tunnelbanan tillsammans med en grupp barn i typ tolvårsåldern. De var ganska stojiga, det hör till.

En kille satt lugnt i sitt säte och pratade med kompisen mittemot. Medan de diskuterade världsproblemen så stod en kille bredvid honom och skulle peta på honom. Pocka på hans uppmärksamhet fast på ett väldigt otrevligt sätt. Jag kanske drar för höga växlar vid det hela men jag såg det som ett maktspel där pojken som satt och pratade skulle erkänna sin underlägsenhet.

Det började med att han blev gnuggad hårt i huvudet. Han flyttade då på huvudet och sa lugnt att det räcker. Någon minut senare fick han känna på en knuff i axeln, inte hårt men dock en knuff. Jag imponerades av att han återigen lugnt sa att det räckte och sen fortsatte att prata med sin kompis. Det slog mig att han kanske skulle få bättre resultat om han sa ifrån på skarpen men tänkte sen att han nog av erfarenhet visste att det inte hjälpte i just det här fallet.

Två gånger till fick han små knuffar sen fick jag nog. Nu har han sagt till dig att det räcker fyra gånger! Då räcker det för länge sedan. Sluta!

Båda blev alldeles paffa. Pojken som satt ner blev tyst och slutade prata med sin kompis och pojken som jag hade sagt till stod bara med öppen mun. Han har nog aldrig någonsin blivit tillsagd av en främling förut, aldrig. För tyvärr ska det ofta behöva gå väldigt långt innan någon ingriper. Den här killen fick ju bete sig fyra gånger innan jag sade ifrån!

Jag hoppas verkligen att om Malte inte uppför sig som en kompis mot någon så säger en vuxen åt honom. Vem som helst. Det är nämligen allas ansvar. Inte bara mitt som förälder eller den för stunden ansvariga pedagogens, utan allas. En enad front som genast säger ifrån när ett beteende inte är okej. Om det bara är föräldrarnas ansvar att fostra så är vi körda!

9 thoughts on “Man måste säga ifrån

  1. Bra Alex! Har ju alltid hävdat att du har lika mycket nedanför marken som ovanför, dvs du är mycket större än vad som syns.

  2. Jag tycker att som vuxen, oavsett om man känner barnet eller ej, ska säga ifrån när en orättvisa/kränkande behandling sker. Det ligger lixom i vårt ansvar.

    Bra gjort!

    (jag hade oxå sagt ifrån)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *