Markarbetet är igång

Äntligen är markarbetet igång! Nu börjar det kännas på riktigt vilket är både bra och dåligt. Bra för att det äntligen har börjat, dåligt för att det innebär ett par oväntade moment.

På byggsamrådet på kommunen bestämdes att vi skulle göra en geoteknisk undersökning och så här i efterhand kan man undra varför vi inte hade gjort det tidigare. Hade vi använt huvudet lite så hade vi insett att det var högst sannolikt att vi har en hel del berg på tomten. Alla grannar har ju det! Vi fick hur som helst beställa en geoteknisk undersökning i sista sekund som snabbt konstaterade att vi mycket riktigt har en hel del berg på tomten, bland annat i ett hörn av huset, vilket innebär att vi måste spränga.

I love oväntade kostnader! Fast det kanske inte blir så farligt, jag håller tummarna. Medan markarbetet nu rullar på precis som planerat har man också tagit in en sprängare som idag har mätt och borrat och förberett för själva sprängningarna om några dagar. Förhoppningsvis kan det här gå ganska fort så att det övriga markarbetet inte drar ut på tiden. Plattan ska ju gjutas, sen ska betongen brinna i ett par veckor, sen kommer stommen. Sen hundra andra moment som ska rulla på, så det vore ju synd om det försenas redan nu!

Ungefär en meter har de grävt sig ner, en t-formad grop där huset ska stå. 80 ton (kan det verkligen stämma?!) singel har fraktats till tomten för att bredas ut till ett par decimeter tjockt lager i gropen. Ovanpå det lägger man isolering som man sen gjuter plattan ovanpå. Coolt.

Använd fantasin nu: här har vi den trevliga uppfarten som leder upp till garaget . Visst ser ni det?

Här har vi den. Den lilla ”bergsfliken” som ställer till det för oss. Den sticker upp i gästrummet. Här står man och mäter ut var man ska borra för att kunna spränga.

Sprängaren.

Tomten sedd från gatan. Det är inte mycket tomt kvar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *