Kvällens middagstallrik. Ni tackar inte nej va?
Efter att ha tillbringat någon timme på Notholmen var det dags att planera middagen. Visst är det så att alla lediga dagar cirkulerar kring alla mål mat, vare sig det är en riktig måltid eller ett glassmellanmål? Så är det för oss i alla fall. Därför lämnade jag och Sofia män och barn i Tyresö och begav oss till Maxi i Handen. Ett spännande utflyktsmål för matlagningsfantasten Sofia – inte lika spännande för mig som tycker att mathandling är ett nödvändigt ont. Däremot såg jag min chans att få iaktta och lära av Sofia i köket, hon får nämligen allt att se så galet enkelt ut.
Vi bestämde oss för att äta en middag på turkiskt tema. Hon hade uppenbarligen inte tröttnat på maten efter en vecka i Side, och eftersom det turkiska och cypriotiska köket är ganska lika varandra så kunde jag knappast tacka nej till det. Grillspett med nöt och lamm, bulgur, sallad med citron, mynta och persilja, en salsa som hette något som jag inte kommer ihåg, en myntayoghurt, grillade grönsaker och så vidare. Bara en massa gott!
Jag kan väl inte säga at jag hjälpte till så mycket i köket, för att koka bulgur och göra en pannacotta räknas knappt när man tänker på vad vi sen faktiskt åt. Jag servade mest kocken med kaffe och bredde smörgåsar till barnen. Och till de stora.
Medan seriös matlagning pågick i köket tog Johnny hand om underhållning av barn. Gissa var J var så här i OS-tider…
Sofia lägger sista handen på kvällens förrätt – en asiatisk laxtartar på den sjukt goda reducerade soyasåsen med bland annat lime och annat gott. Hon har bjudit på liknande förut, då på tonfisk, och man tröttnar inte i första taget kan jag säga!
Servera vad som helst på spett och Malte äter det!
Kvällens efterrätt fick jag stå för. Vit chokladpannacotta med rabarber- och jordgubbskompott toppad med färska jordgubbar.