Montjuic och La Sagrada Familia.

Det känns så lyxigt att ha fått ha de här dagarna i Barcelona innan de där riktigt gråa och kyliga dagarna sätter in hemma i Stockholm. Barnen har fått njuta av att kunna gå i shorts och t-shirt på dagarna och på kvällarna har middagarna intagits utomhus, på uteserveringarna på Rambla del Poblenou. Det kan vi leva på ett tag.

Denna sista dag i Barcelona, innan hemfärd imorgon, började med en tur upp på berget Montjuic i de södra delarna av staden. För att inte trötta ut oss redan på morgonen tog vi tunnelbanan till Paral·lel och sen bergbanan som tog oss upp till linbanan. Den var en av huvudpunkterna för dagen. Vi hade köpt biljetter innan men jag var ändå oförberedd på vilka fantastiska vyer vi skulle bjudas på där uppe i luften. Hela staden bredde ut sig framför oss, så läckert!

Linbanan ledde upp till kastellet men vi gick inte in där utan nöjde oss med att titta på kanonerna utanför och promenerade sen vidare omkring på berget. Utöver utsikten så fanns det en del annat att se, exempelvis stadion som användes under sommar-OS -94. Den står öppen för allmänheten när den inte används så vi kunde traska in och kika.

Dessutom ramlade vi över en fin liten amfiteater! Den var vi inte förberedda på 🙂

Efter detta promenerade vi genom urcharmiga stadsdelen El Poble Sec för att så småningom äta lunch. Anton har sedan i somras tjatat om att han vill äta på ”Kefsi” så idag fick han sin vilja igenom. Vi andra var kanske inte så sugna men det var den mutan vi fick ta till för att få honom med på promenaden. Vad ”Kefsi” är? KFC förstås. Mätta i magen tog vi oss sen vidare mot hela den här resans höjdpunkt – La Sagrada Familia. Även här blev jag lite tagen på sängen för trots att man ju har sett bilder så går det inte att förberedd på vad man skulle mötas av när man kom upp från tunnelbanan. Något helt obeskrivligt. Även detta går ju inte att göra rättvisa på bild, men jag kunde inte låta bli att fota ändå.

1882 påbörjades bygget av denna ”mindre basilika” (den är ju enorm!) och om jag har förstått det hela rätt så ska den stå färdig 2026. Vi får komma tillbaka med andra ord. Det här var bland det vackraste jag har sett!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *