Nu till maten

Det har väl hänt oss alla. Så fort vi åker på semester så blir kroppen mottaglig för alla möjliga sorters sjukdomar, vissa värre än andra. I samma stund som flygplanet touchade marken på landningsbanan så åkte J på en förkylning. När den valde att lämna hans kropp gick den inte långt utan satte sig i min näsa och hals. Dagen har därför varit seg. Jag har till och med sovit middag!

Vi hade ändå inga planer idag så det gjorde ingenting. För första gången den här semestern så vaknade vi till en mulen himmel. Inget regn eller mörka moln, men inte heller en strålande sol som värmde under frukoststunden. Jag ska inte klaga, 18 grader är väl inte fy skam, men det är klart att jag inte hade tackat nej till lite sol.

Nu till maten. Eftersom inte så mycket annat hänt idag så ska jag rapportera om maten. Förutom att vi åkte och handlade inför nyårsmiddagen så har jag tre matrelaterade händelser att berätta om.

  

1. För första gången i mitt snart 28åriga liv så har jag druckit turkiskt kaffe. Det är i mitt tycke ett riktigt ”vuxenkaffe” så jag har hållit mig till brygg- eller nescafe när jag har varit på Cypern tidigare. Idag var det dags. Jag tog mig en kopp. Ja, jag bad till och med om en. Kokt finmalet kaffe med sump i botten. Den första lilla sippen tyckte jag inte alls om, inte den andra eller tredje heller. Men när det hunnit kallna lite och sumpen hade lagt sig ordentligt tyckte jag faktiskt att det var gott. Vuxenkaffe alltså… Who knew!

 

Mamma satte sig tålmodigt och försökte pilla av pappret från brödet.

Till ingen nytta ska tilläggas.  

2. Mamma bestämde sig för att det fick vara nog med rostmackor så hon ställde sig och bakade bröd. Gottgott! Besvikelsen var stor när det visade sig att bekplåtspappret inte ville lossna från limporna och hon låter hälsa att hennes uppmaning är att man låter bli att handla på Carrefour. I alla fall bakplåtspapper. Det får bli Orfanidis nästa gång.

  

3. Jag har lagt en beställning på två take away-måltider under våra två semesterveckor. Den ena är mat från KFC, den andra var gyros. Pappa åkte alltså iväg och köpte med sig fyra portioner gyros till oss här på kvällen. Det sitter aldrig fel. Och så lite pommes till det. Det slår kebab any day of the week kan jag tala om.

Jag ska också hälsa till alla er som är vana vid att få en liten kommentar av mig på eran blogg. Förlåt! Det hinns liksom inte med men så fort jag kommer hem till kalla Sverige så blir det skärpning på den fronten. Jag lovar.

8 thoughts on “Nu till maten

 1. En tanke slog mig nu, känner du dig som hemma nu eller längtar du hem till Sverige? (Det ena behöver iofs inte utesluta det andra).

 2. Turkiskt kaffe…?! skäms!
  Tom på koppen står det klart och tydligt vad det är för något!
  Tänk: Förnekelse, förnekelse, förnekelse!

 3. Och Dina, du är väl läskunnig ändå? Det står ju folkets kaffe! Grekland har ju ingenting med det här att göra!

 4. laiko = traditionellt. laos= folk. Och, nej, vi har en egen historia med dem! Och i Grekland heter det Grekiskt kaffe, vi skulle aldrig ge dem äran för någonting! (även om det var så)

 5. Det står i liten pytteskrift att det är traditionellt kaffe. Men jag vet, även här finns det många som inte vill kalla det turkiskt kaffe. Vi gör det däremot, trots ockupation, krig och elände.

 6. Jag gillade ju det! Och så är det ju kul med något lite annorlunda. Medtages endast om ni har plats givetvis

 7. Elin, självklart ska vi försöka fixa drahana till dig. Mamma låter meddela att det bara görs i augusti och man måste köpa det av en tant som gör god. Har man otur är den nämligen äcklig. Vi ska reka och försöka hitta en sån tant åt dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *