Överraskande

När jag pluggade religionskunskap hade jag en lärare som var oerhört kunnig om allt. Allt verkligen. Han heter Christer Hedin. Han dyker upp på TV med jämna mellanrum så fort de behöver någon som kan uttala sig eller resonera kring ett akruellt religiös fenomen.

Imorse var han inbjuden till Nyhetsmorgon för att prata om Påven som har bannlyst en liten nioårig flicka som har gjort abort efter att hon blivit våldtagen. Förutom att Hedin pratade om det så pratade de ofrånkomligen rent generellt kring den katolska kyrkan.

Jag minns när jag satt på hand föreläsningar på universitetet att jag satt och funedrade på vad han själv personligen tyckte och tänkte kring olika religioner. Han talade ju alltid så tolerant om allt som berörde religion och kultur, och var alltid noga med att istället för att uttrycka en åsikt försöka förklara ett fenomen. Därför blev jag så överraskad att han var så ärlig med åsikter i Nyhetsmorgon.

Han berättade till exempel att han tyckte att det var konstigt att intellektuella människor kunde konvertera till katolicismen idag när man vet att det finns så mycket kan verka konstigt med den. Han förklarade dock att det kan ju ha att göra med att människor dras till det mystiska. Han sa ändå att han själv inte kunde förstå det.

Flera år efter att jag satt och lyssnade på honom i Södra Huset fick jag alltså för första gången höra honom säga vad han själv tyckte! Det kändes nästan konstigt. Men det var en fröjd. Jag blir så sugen på att plugga när jag hör hans ljuva fast lite rossliga stämma.

3 thoughts on “Överraskande

  1. Var det verkligen den 9åriga flickan som bannlysts – trodde det var läkaren som utfört aborten som bannlysts. Eller klarade läkaren sig för att han råkade vara man??

  2. Dom där katolikerna, dom kan man inte förstå sig på. Kristendomens skamfläck. Han, påven, bannlyser abort, men att 70 % av hans underordnande är pedofiler, det är helt ok??!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *