Påskhelg.

Den grekiskortodoxa påsken infaller en vecka efter vår i år så den här helgen har det firats påsk på ön. Påsken är en större högtid än julen och det märks inte minst på hur det legat ett täcke av grilldoft över stan. Långbord har dukats upp på varenda veranda och flaounes (cypriotiska påskbröd) har sålts i oerhörda mängder. Vi firade vår påskafton med att åka till Limassol för att hälsa på släkten. Vi blev många. Vi började med att äta meze i gamla stan. Supergott och perfekt att sitta på en restaurang där barnen kunde leka ute på den lilla bilfria ”torget”. Himla skönt att äta meze dagtid också, jag är van vid att klämma i mig det sent på kvällen och det blir bara orolig sömn på det. Meze på eftermiddagen var perfekt!

Malte och Anton tillsammans med sysslingarna Nikolas och Eleftherios. De lekte hur fint som helst och hade jätteroligt tillsammans, trots att de talar olika språk. Kurragömma är universalt 🙂

Efter all god mat åkte vi tillbaka hem till Sofi där det fylldes på med ännu fler släktingar som ville träffas. Det var inte bara mig som de ville träffa utan även min farbror Themos som kom direkt från flygplatsen. Han jobbar i Oman och kom hem igår för lite påskledighet. Vi var många som samlades. Min farmor Alexandra, pappas två syskon, deras barn (alltså mina kusiner) och barnbarn (alltså mina barns sysslingar) samt två av min pappas kusiner. 23 pers tror jag att jag räknade det till, vilket låter helt osannolikt nästan 🙂 Det blev trångt och trevligt men vi var trötta när vi åkte tillbaka till Paralimni framåt kvällen.

Denna söndag, Påskdagen, inleddes som vanligt för vår del. Vi masade oss upp när vi kände för det, J gav sig ut på en cykeltur medan vi åt frukost, och tog det sen lugnt tills det var dags för lunch hemma hos min pappas kusin Kokos med familj. De bor här i Paralimni så det blev en lagom utflykt. Grillat är godast, så är det verkligen, nu ser jag fram emot att den svenska vårvärmen slår till så att man får grilla lite!

Varenda gång Anton har varit ute på en promenad med pappous har han kommit hem med en nyplockad citron. Idag fick han plocka en hemma hos Kokos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *