Passionsmoussetårta på chokladbotten

Efter att både Elin och mamma bett om receptet på tårtan jag bakade förra helgen så får jag lova att ställa upp. Problemet är bara att som vanligt när jag ska baka så googlar jag reda på lite olika recept som jag tycker ser bra ut, sen plockar jag det bästa från dem för att få ihop ett bakverk. Och eftersom det har gått en hel vecka så hittar jag inte riktigt mina källor. Men ungefär något sånt här bakade jag…

Chokladbotten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Vispa socker och smör pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl, salt, vanilj och kakao och tillsätt i äggblandningen. Bred ut i en bröad form, 26 cm, och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Själv glömde jag bort kaka så den gräddades i säkert tio minuter extra! 🙂

Passionsfruktsmousse
2 dl köpt passionsfruktsjuice
4 passionsfrukter (i efterhand skulle jag tagit minst det dubbla)
1 dl socker
4 dl vispgrädde
8 gelatinblad (i efterhand hade jag chansat på några färre för krämighetens skull)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Gröp ut frukterna och sila av så att man bara får kvar saften. Sjud saften tillsammans med juicen och sockret. Rör ner gelatinbladen så att de smälter. Ta av från värmen och vispa grädden. Vänd ner juiceblandningen i grädden, häll på den kalla chokladbotten och ställ in i kylen.

Passionsspegel
3 passionsfrukter (varför inte ett par till?)
2 dl passionsjuice
3 gelatinblad

Blötlägg gelatinet. Sjud juicen och lägg i bladen så att de smälter. Gröp ut frukterna och blanda i. Låt svalna så pass mycket att du vågar hälla över det på moussen. In i kylen så att det stelnar.

Superenkelt och ett ganska bra grundrecept tror jag. Man kan ju ta vilka frukter man vill. Känns lite fuskigt med juicen men om man bara hade kört på passionsfrukter så hade man ju behövt hur många som helst för att komma upp i volymen som behövs.

12 thoughts on “Passionsmoussetårta på chokladbotten

  1. Fy tusan va gott det låter. Jag älskar passionsfrukt och choklad tillsammans!

  2. Hm… oj vad svårt, var ju så länge sedan nu! Vi var väl 6-7 pers tror jag.

  3. Hej, använder du dig av koncentrerad juice när det står ”2 dl köpt passionsfruktsjuice”?

  4. Hej Andrea! Nej jag använder vanlig drickfärdig juice som man hittar som litertetror. Lycka till!

  5. Hej! Jag undrar hur du gör så att kanterna till det översta gelatinlagret blir så perfekta, kant i kant med resterande? Låter du tårtan ligga i en form när du häller på gelatinblandningen? 🙂

  6. Hej Linnea! Exakt! Jag har hällt på det översta lagret när tårtan varit kvar i formen. Lycka till!

  7. Hej! Nej det där var ett korrfel. Det ska vara deciliter/dl. Tack för att du uppmärksammade det, det är ändrat nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *