Playdate med mammorna

När vi alla var föräldralediga sågs vi mammor ofta. Minst en gång i veckan, ibland två. De här tjejerna betyder mycket för mig för de var en del av min vardag när vardagen helt plötsligt såg väldigt mycket annorlunda mot vad den gjorde innan. Förrförra sommaren kom Malte och då vändes liksom allt upp och ner, på ett bra sätt givetvis, och jag behövde mina mammor för att lufta funderingar som mina andra vänner utan småbarn inte hade förstått sig på. Att prata barnmat och läggtider är nämligen inte intressanta ämnen för några andra typer av människor än just småbarnsföräldrar.

Men så började mammorna så smått droppa av den föräldralediga vardagen då de gick tillbaka till sina arbeten och barnen började hos dagmammor och förskolor. Det hade varit så lätt för oss att låta vänskapen rinna ut i sanden där och då, men vi håller fortfarande kontakt tack vare våra bloggar och Facebook.

Förra helgen hade vi en playdate hos Lovisa inplanerad men den satte sjukdomar stopp för. Idag gjorde vi ett nytt försök och möttes upp på SaltsjöBus, en klassiker!

Dagens sällskap bestod av Ida&Lykka, Alfvan&Lilla A och Sandra&Benjamin. Jag hade aldrig varit där på en söndag förut och förvånades av att det var så pass många föräldrar som ändå tog sig dit. Leken var som vanligt outstanding och maten var som vanligt under all kritik. Efter att vi hade väntat i dryga kvarten på att få våra barnmenyer serverade kom personalen till vårt bord och viskade lite skamset att pastan var slut och att det skulle ta åtta minuter att koka ny. Det hade inte våra små, eller vi, tålamod till så det fick bli ett par micrade pannkakor istället. Malte åt upp alltihop så jag ska väl inte klaga, men maten har liksom aldrig funkat under den tiden som vi har varit stammisar på SaltsjöBus.

En tanke slog mig. Hur ska jag göra om några år när nästa barn kommer och föräldraledigheten tillbringas i Tyresö?! Jag måste övertala någon eldsjäl (motsägelsefullt då man inte behöver övertala en eldsjäl) att starta upp en motsvarande verksamhet där ute! Med bättre mat! Eller så får jag tvinga mig själv till Öppna förskolan. Det blir en senare problem det, men man måste ju få planera.

Det var mamman själv som ville att jag skulle dokumentera hur Lilla A valde att sitta och sura uppe i klätterställningen istället för att åka ner. ”Kom och hämta ner mig mamma!”

6 thoughts on “Playdate med mammorna

 1. Funderar på om du inte måste se till att Malte kommer till frisören snart. Va ska dom tro om er som föräldrar när han ska börja på dagis snart…

 2. Vi pratade om det senast idag men vi verkar vara överens med de flesta om att vi ska låta håret växa på honom. Det är ju så sött! Men jag ska försöka att ge mig på luggen en sväng innan han blir alltför besvärad av den.

 3. Kaatch i Tyresö är toppen, men vi går bara dit nån gång ibland, vi är inte stammisar. Men du får testa, 50 spänn kostar det, och det finns eldrivna bilar också som även vuxna får åka i om barnen är för små att åka själva 🙂

  Jag tycker det är lite trist att man inte blir inbjuden till att vara med i en mammagrupp när man får andra barnet. Jag har haft massor av nytta med min mammagrupp. Nu träffas vi mest på Öppna Förskolan, men det har varit skönt att känna igen några ansikten när man är där. Men det finns bra ÖF här, jag har ju inget att jämföra med, men Tyra leker av sig och jag hittar alltid nån att prata med.

  Om vi får barn samtidigt har du ju alltid mig om inte annat 🙂

 4. Alexandra – vilka härliga bilder på Malte och hans kompisar!
  Måste dock säga att jag blir lite oroad av det du skriver om Tyresö, dit du, J och Malte faktiskt ska flytta…! Det låter som om du ska flytta till någon glesbygd i Norrlands inland. Du skriver ”Hur ska jag göra om några år när nästa barn kommer och föräldraledigheten tillbringas i Tyresö?! ”

  Då kan jag berätta för dig (och alla andra) att du faktiskt kommer att flytta till en skärgårdskommun väldigt nära Stureplan! 🙂

  När det gäller barnen finns det aktiviteter som lekland (www.kattach.se).
  Babysim, simskola, barngympa på Vattenhuset (www.vattenhuset.com).
  Finns även ett kommunalt bad, Medley (medley.se) som dessutom bygger ett äventyrsbad, som snart är klart!
  När Malte har fyllt 5 år kan han börja på Kulturskolan som förutom musik har kurser i dans, teater och bild.

  Natur finns det ju mycket av här. Alby naturreservat med Alby friluftsgård. Där finns även motionsslingor och friluftsbad. En helt otrolig miljö med vacker natur. På vintern när isen har lagt sig och är åkbar, plogas isarna. Man kan även åka skidor i spårade slingor. Eftersom det är gott om vatten runt oss går det bra att fiska. Finns dessutom möjlighet att hyra kanot. Bredvid naturreservatet finns Uddby gård som är ett levande lantbruk; kor, hästar, grisar och gäss. Och så ett fik förstås, där allt är hembakt! Tyresö har även en 18-håls golfbana och flera minigolfbanor. Ungdomssport satsas det mycket på. Finns flera idrottshallar. Nytt är en stor skatepark.

  Dessutom, ni bor väldigt nära vattnet – Erstaviken. På Strandvägen finns Talludden och Björkudden (med bastu). Inte helt fel att gå ner på förmiddagen en varm sommardag med kaffe och saft i korgen… Vid hoppbryggan finns ju även båtklubben där man kan hyra båtplats.

  Sedan, sist men inte minst har vi Tyresö Slott och park. Slottet är pampigt och där finns även restaurang. På midsommarafton anordnas en gigantiskt midsommarfirande som framför allt barnen gillar. Går man vidare kommer man till Notholmen, med fik och bad. Precis innan Slottet finns Handelsträdgården – stort och hur mycket växter som helst!

  Glömde en sak. Vid Trinntorp kan du hoppa på en skärgårdsfärja som tar dig ut i ytterskärgården.

  Det jag har beskrivit här ligger inom en radie av 5 km… från er adress. Inte illa – tycker jag! Det klarar du faktiskt t.o.m. utan körkort☺
  Så nog finns det att göra i Tyresö!

 5. Haha, vad roligt att du skrev det här för jag hade faktiskt skrivit in i min Att-göra-lista att jag skulle googla och skriva ihop en lista i ett inlägg om saker som jag ska se och göra när vi flyttar till Tyresö.

  Det är som om du läste mina tankar!
  Tack Maria för tipsen!

 6. Låter ju bra alltihop förutom just att det ligger nära Stureplan! Fast det är ju inte riktigt sant heller tack o lov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *