Saffranskladdkaka och bilinfernoVi tillbringade en stor del v vår lördag ute i Tyresö idag. J åkte före, med en tur till IKEA först för att köpa det som var restat förra helgen, sen möttes vi upp i huset. Jag hade lovat Malte att han skulle få åka tunnelbana och buss men det ångrade jag bittert då han inte kunde sluta tjata om något annat hela förmiddagen. Han älskar verkligen Storstockholms lokaltrafik! 🙂

Hemma hos farfar Kaj och Dia möttes Malte av en present att ha hemma hos dem. En låda med bilar. Lycka! Ett tillhörande garage fick han också i form av ihoptejpade kartonger och så hade han att göra en stund.

Jag hade med mig fika; saffranskladdkaka. Originalreceptet innehåller vit choklad men när jag bakade detta fantastiska bakverk förra vintern så tyckte jag att det var helt onödigt då man ändå inte kände av smaken. Så här såg receptet ut för den här versionen:

2 1/2 dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
1 påse saffran á 0,5 g

 

– Sätt ugnen på 175 grader.

– Bröa en form med avtagbar botten. Smält smöret och häll i saffranet. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt det smälta smöret med saffranet och rör till sist ner äggen.
– Häll smeten i formen.
– Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar! Serveras helst kall med en klick vispad grädde till.

Sjukt god, trots att vi åt utan vispgrädde till. Jag åt så mycket att jag mådde dåligt efteråt. Det dröjer innan jag gör den igen mao 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *