Sommarläsning.

Jag älskar att läsa. Jag är ju för bövelen svensklärare i botten, det är ju ett släkte som ääälskar att läsa! 😉 Trots det är jag ganska dålig på att plöja böcker. Jag är en periodare som kör igenom en fem sex böcker på raken, sen tar jag en paus. Det är på det viset av flera skäl, varav lust är ett. Att jag envisas med att vilja läsa allt på pocket är ett annat, jag hinner ju glömma bort vilka titlar jag vill läsa innan de kommit ut. Ett tredje skäl är att jag är så förbaskat trött på kvällarna och somnar i sängen inte många minuter efter att huvudet landat på kudden.

Sommaren är givetvis en period jag läser en hel del på men den här sommarens läslust kom oförklarligt sent. Bara för ett par veckor sedan. Två böcker som jag slukade på ett par kvällar vardera var dessa:

20130726-163230.jpg

Pythians anvisningar av Eriksson&Axlander Sundquist köpte jag redan i januari när den kom ut. Sista delen i trilogin som jag läste de första två av när vi var på bröllopsresa på Kreta förra sommaren. De var så fantastiskt bra, till och med så bra att jag lyckades övertala J att läsa dem, trots hans helt oresonliga och oförklarliga motvilja att läsa svenska romaner. Även han fastnade och läste därför Pythians anvisningar före mig. Han blev tyvärr, som så ofta händer med sista delen, besviken, och min iver att läsa den gick över. Tills för ett par veckor sedan. Jag tyckte att den var bra, men de första två var så oerhört bra att jag förstår att det var svårt att följa upp.

Svikaren av Katarina Wennstam gick också undan. Jag avgudar Katarina Wennstam och har läst båda hennes reportageböcker om övergrepp av kvinnor, samt ”trilogin” beståendes av fristående böcker där den röda tråden är utsatta tjejer och kvinnors rättigheter. Grymma böcker! Svikaren är en första del i en ny trilogi med starka kvinnoporträtt i huvudrollerna.

Just nu läser jag Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Den senare är klasskompis med J från gymnasiet och det var väl egentligen anledningen till att vi köpte med oss den första boken Cirkeln när vi åkte till Kreta. En riktigt bra ungdomsbok om ett gäng tjejer på en liten ort i mitten av Sverige, vilka visar sig ha magiska krafter. Låter kanske fånigt men vi båda tyckte om den. Tvåan går lite trögare att läsa men det beror nog mest på att jag inte har all tid i världen att ligga på en solstol och läsa som förra gången.

20130726-164603.jpg

Härnäst står Paganinikontraktet och Eldvittnet av Kepler på tur. Den förstnämnda skulle jag ha läst redan förra sommaren men andra titlar kom mellan. Det blir ju liksom så. Och nu kommer jag inte ens ihåg vad Hypnotisören handlade om, det var ju så länge sedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *