Sött Sweet Dulce # 1: Ullas pecanpaj

Så var det alltså dags. Dags för mig att påbörja min bakresa genom bakboken Sött Sweet Dulce av Anna och Fanny Bergenström. Reglerna är enkla.

1. Jag måste baka receptenligt med undantag för när det innehåller en ingrediens som jag vet att jag tycker riktigt illa om.

2. Jag kan baka i vilken ordning jag vill och kan på så sätt välja bakverk efter tillfälle.

3. Jag får baka något som jag har testat förut, men det måste då finnas starka skäl till att jag gör det och således väljer bort att prova ett nytt recept.

Okej, då kör vi! Först ut kommer Ullas pecanpaj. Jag är inte överförtjust i pecannötter och var nära att byta ut dem mot valnötter men hejdades av regel nummer ett som nämns ovan. Det är jag jätteglad för nu i efterhand för den här söta pajen var näst intill perfekt tror jag.

Här kommer receptet:

Pajdegen

2,5 dl vetemjöl

125 g smör

1 msk florsocker

Fyllningen

200 g pecannötter

60 g smält smör

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

3 medelstora ägg

 

Tillvägagångssätt enligt författaren

– Mät upp mjölet och i smöret skuret i tärningar. Pudra över florsockret. Blanda hastigt ihop degen. Lägg den att vila i kylskåpet ca 30 minuter. Grovhacka nötterna. Ställ åt sidan.

– Kavla ut degen så att den passar i en pajform med fast botten och som är 22 cm i diameter. Eller tryck bara ut degen. Vik gärna in degkanterna så att de blir dubbla. Nagga pajbottnen med en gaffel.

– Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet till i 10 minuter, ta ut formen och sänk värmen till 160 grader.

– Smält smöret till fyllningen, låt det svalna lite och häll det i en bunke. Blanda ner socker, sirap och ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg. Häll sist i de hackade nötterna.

– Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i ca 40 minuter, kanske 45. Passa mot slutet, ser pajen ut att bli för mörk så täck den med folie.

Låt den färdiga kakan stå minst 1 timme innan den skärs i bitar och serveras med eller utan lite vispad grädde. Pecanpajen är hur god som helst …

    

   

     

Min utvärdering

Det här var en väldigt enkel paj att göra. Det enda som jag har att anmärka på var att pajdegen inte var i närheten av en sån konsistens att man kunde kavla ut den utan den fastade i bänken hela tiden. Jag fick alltså trycka ut den i formen men det gjorde väl ingenting egentligen.

Det stämmer att den blir mörk för när jag tittade in i ugnen efter 30 minuter så var den redan det så först då lade jag på folie. Skulle nog egentligen ha gjort det lite lite tidigare. Jag lät den stå mer än en timme, vi åt den inte förrän dagen efter och alla i sällskapet gillade pajen. Jag skulle nog kunna dra till med ett så starkt ord som att den var en succé. Nästan alla tog två bitar och det tycker jag är ett bra betyg.

Vi åt vaniljglass till vilket gjorde den här söta knäckiga koliga pajen ännu godare. Jag medger att det inte står i receptet, men det låg en lite glasskula bredvid pajbiten på en bild i bakboken så då tyckte jag att det var okej.

En sjukt bra början på det här bakprojektet! Just nu har jag svårt att tänka mig att jag hade kunnat äta en godare födelsedagspaj faktiskt, och jag kommer garanterat göra den igen. Jag får helt enkelt formulera ett väldigt starkt skäl…

4 thoughts on “Sött Sweet Dulce # 1: Ullas pecanpaj

  1. Jag vet, det är vi, men jag fyllde ju åååår! Nu blir det paus igen fram till 16 februari sen börjar vi om igen… Fan tänk om man ändå hade en torboämnesomsättning!

  2. Pingback: Grillat i Tyresö Strand | tantalexandra.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *