Sött Sweet Dulche # 2: Mandelchokladtårta som i Siena

Äntligen fick jag baka igen, det var alldeles för länge sedan. Den här kakan fick J välja ut i bakboken och jag tyckte själv att den såg ganska lovande ut då den påminde lite om mandeltårtan som jag och mamma alltid gör till jul, och den är verkligen supergod! Den stora skillnaden här var att den här kakan var smaksatt med choklad och det gillar J och brukar alltid gå hem i Tyresö. Själv tyckte jag att det såg extra bra ut att det i receptet stod anviget att den mörka chokladen inte skulle vara så mörk, då det enligt min erfarenhet ofta är riktigt mörk choklad som gäller och det blir för beskt och tungt i min smak.

Enligt mina egna regler så följde jag receptet till punkt och pricka, fast jag struntade i den siktade kakaon till serveringen, det erkänner jag. Jag ska tillägga att jag till och med siktade florsockret, precis som det står att man ska göra, och det momentet hoppar jag väldigt ofta över när jag bakar. Jag lade med andra ord ner lite möda på den här kakan och det kanske var därför jag blev så besviken.

Min analys är att det här var en varken-eller-kaka då den varken smakar choklad (jättelite choklad i ju!) och heller inte är speciellt söt. En kaka ska i mitt tycke antingen vara söt eller smaka som smaksättningen… det gjorde inte den här. En vanlig sockerkaka hade faktiskt varit smaskigare att smälla i sig! Speciellt saftig var den inte heller för att vara helt ärlig. De andra i sällskapet tyckte däremot att tårtan var jättegod så det kanske var jag som hade höga krav för kvällen, jag vet inte. En besvikelse var den i alla fall och jag kommer inte att baka den igen.

Bättre lycka nästa gång! Jag tror att det lutar åt en limepaj då… J gillar inte!

Trots att jag inte var imponerad av den här kakan så kommer ändå receptet här. Smaken är ju som bekant som baken.

Till kakan behövs

200 g mandel

smör till formen

6 äggvitor

100 g mörk choklad (ej över 62%)

2 1/2 dl siktat florsocker

1/4 tsk bakpulver

2 msk maizena majsstärkelse

På toppen

2 dl vispgrädde

50 g hyvlad mörk choklad

2 msk siktad kakao

Tillvägagångssätt enligt författaren

– Skålla och skala mandeln. Förbered en springform, 20-22 cm i diameter, genom att klämma fast ett bakplåtspapper mellan botten och formens kanter. Klipp bort överflödigt papper. Smörj kanterna med lite rumsvarmt, mjukt smör.

– Värm ugenn till 175 grader. Lägg äggvitorna i en bunke.

– Riv mandeln på finaste rivskivan i en matberedare. Byt till metallkniven (men låt mandeln ligga kvar i apparatskålen).

– Bryt chokladen i stora bitar. Lägg ner all chokladen och ungefär hälften av florsockret i apparatskålen. Finfördela alltsammans. Ställ åt sidan.

– Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd mot slutet ner resten av florsockret, lite i taget, och vispa tills smeten blir glansig och fin. Sikta då ner en blandning av bakpulver och maizenamjöl och vänd med slickepott ner detta och ungefär 1/4 av den mandelchokladen i äggvitorna med försiktiga rörelser. Vänd ner ytterligare 1/4 florsocker och siste resten av mandelchokladen. Lägg ut smeten i formen.

– Grädda ca 40 minuter (kakan sjunker i mitten). Låt kakan svalna i ca 15 minuter innen den försiktigt tas ur sin form.

– Toppa sedan den helt kalla chokladmandelkakan med vispad grädde. Riv eller hyvla över mörk choklad och sikta över kakao.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *