Svensk maffia

Jag kanske är lite kräsen just nu för det känns som jag är missnöjd med mycket jag läser för tillfället. Idag läste jag ut Svensk maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson. Anledningen till att jag läste just den är att jag vet att många av mina elever väljer att läsa den när de måste välja, så jag var nyfiken på vad det var för en egentligen.

Tja, jag förstår precis varför mina elever uppskattar den men jag själv gör det inte. Den var liksom alldeles för platt i innehållet. Hela boken är en redogörelse för det de kallar maffia, exempelvis Hells Angels och Bandidos. Författarna går igenom frontfigurerna, framväxt osv och det är ju väldigt lättillgängligt för de flesta. Det är bara att läsa på.

Det jag saknar är en djupare analys. Vad är det som driver de här grupperna? Deras svar verkar bara vara att de medlemmarna söker en gemenskap. Ok, inget annat alltså? De säger själva att de har några frågor som de söker svar på. Vilka är drivkrafterna? Varför är det så viktigt att ingå i ett gäng? Vilka är ledarnas mål?

Ok, men jag hade gärna sett ett samhällsperspektiv på det hela. Det nämns kort ibland att polisen inte har givits resurser för att kunna motarbeta de här grupperna och att de ofta inte heller har tagit gängen på allvar. Det tycker jag är intressant och de hade gärna fått skriva mer om det. Boken är bara en redogörelse, ingen analys eller reflektion. Synd, det hade kunnat bli bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *