Jag älskar verkligen tiramisu. En god tiramisu förstås. Jag åkte på en riktig nit ett par gånger när vi var på semester i Italien, där var tiramisun på turistorten torr och äcklig. En hemmagjord tiramisu är dock en av mina absoluta favoriter när det kommer till efterrätt. Eftersom vi hade italiensk afton igår så passade därför en tiramisu helt perfekt.
Här kommer ett recept som jag har prövat på flera gånger. Alltid lika lyckat! Receptet har jag fått av min mamma som i sin tur har plockat det från en vanlig receptbok, typ Icas egna tror jag. Det här receptet räcker till en liten gratängform (något vag måttangivelse, jag vet) eller till 11 små glasformar som ni ser på bilden ovan.
2 dl starkt nybryggt kaffe
1/2 dl amaretto
4 vitor
4 gulor
1 1/4 dl strösocker
400 g mascarponeost
20-24 savoiardikex
2 msk kakaopulver
Blanda först kaffet och amaretton så är det klart. Vispa vitorna hårda och vispa sedan gulorna och sockret i en andra bunke. Rör i marcarponen så att den ljusgula smeten blir slät. Vänd slutligen ner de hårdvispade vitorna.
Nu ska tiramisun monteras ihop. Ta ett kex i taget, doppa det ner i kaffe/likörblandningen och lägg ner i formen. När det första lagret med kex är utlagt häller du över hälften av marcarponesmeten. Upprepa kexproceduren och lägg ut ett andra lager ovanpå den ljusgula smeten. Häll sedan över resterande smet ovanpå och vips, det är klart! Ställ in i kylen i några timmar, jag brukar ställa in över natten. När det är dags att äta så dekoreras tiramisun med lite pudrad kakao.
Italienska rätter kanske gör sig som bäst utanför Italien – jag fick nämligen sur lasagne i Venedig!
Turistfällor! 🙂