Variant på gravidfylla

Vi var som sagt på föräldrautbildningen idag. Temat den här gången var smärtlindring. Vi gick igenom icke-medicinsk och medicinsk där det hela avlsutades i la grande finale: lustgasen! Vilken konstig känsla! Efter att jag hade andats in den i typ 30 sekunder så kände jag hur jag blev yr så som jag har blivit (alltför många gånger) på fyllan. Jag tyckte att det var exakt samma känsla. Tack och lov försvann den yrseln så fort jag andades in frisk luft, riktigt så lätt är det inte med alkohol i kroppen.

Vi pratade om vilka olika metoder som finns för att lindra smärtan, och det var en del där som jag kan räkna bort på en gång. Akupunktur är en sådan. Allt som har med nålar slipper jag gärna om jag kan. Bäckenbottenbedövning struntar jag också helst i då jag så långt det går undviker att få sprutor i underlivet, tack så mycket.

Jag var väldigt negativt inställd till kvaddlar (sterila injektioner) då jag har hört att det är bedövningen från helvetet då det gör så fruktansvärt ont, men det var en av de blivande mammorna som ställde upp och ville prova, så hon fick en spruta i korsryggen och hon sa att hon knappt kände det. De har tydligen slutat att spruta in saltlösningen ytligt, utan de sprutar in det mycket djupare och då gör det mindre ont men ger tydligen samma effekt. Jag slipper gärna kvaddlarna ändå.

Det är lustgasen och EDA:n som är aktuellt i mitt fall. Det är min bedömning idag iaf, när jag sitter i soffan framför TV:n och inte har en bebis som vill trycka sig ut ur mig. Det är alltså möjligt att jag omvärderar en hel del, och jag är helt öppen för det.

Vi fick också gå in i ett förlossningsrum och titta. På Södra BB har de ju all mödravård, förlossningen och BB i samma lokaler, så om jag får föda där så kommer vi att ligga kvar i samma rum som jag har fött i. I förlossningsrummet står därför en dubbelsäng och en liten vagga, vilket gör att rummet ser ganska trevligt ut. Varje rum har en egen toalett och eget badkar, det kommer att uppskattas av mig då det är dags. I rummet stod också en del av de hjälpmedel man kan ta till, t ex ett gåbord som man kan luta sig mot, pilatesboll som man kan sitta på och en gammal hederlig förlossningspall. Coolt att se. Barnmorskan visade också upp några olika ställningar man kan föda i. Det såg nästan lite läskigt ut, blev liksom mycket verkligare då.

Efter att vi blev klara åkte jag och J vidare till Posten och hämtade ut ett paket. Det innehöll spjälsängen som jag hade beställt från IKEA, så nu är vi ett steg närmare att vara bebisklara. Sängen åkte dock raka vägen ner i förrådet då det ändå är lite tid kvar. Sammanfattningsvis kan man väl säga att vår torsdag bjöd på bebistema.

3 thoughts on “Variant på gravidfylla

  1. Jag kan berätta för dig att bäckenbottsbedövningen ser otäck ut, den känns inget alls överhuvudtaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *