Vi är äntligen i Rom!

Forum Romanum! Ett av de trevligare pusslen jag har lagt 🙂

Ja faktiskt, det är verkligen äntligen för jag har velat åka hit så länge men så har det liksom aldrig blivit av. Men nu, nu är vi här! Vi landade strax för midnatt igår och kom fram till hotellet mitt i natten. Jag var helt slut som artist, med en vecka bakom mig med otroligt mycket jobb och nåt virus i kroppen som verkar vara omöjligt att bli av med, så jag dråsade i säng som om det vore på liv och död. Vi var möra imorse, men efter lite sovmorgon tog vi oss ut på stan på förmiddagen.

Rutinen när jag och J reser tillsammans är att han bokar och styr upp, och jag markerar på kartan allt som jag vill se. Bra fördelning, eller hur? 🙂 Så när vi nog oss ut på stan var det helt enkelt bara att följa de rosa ringarna på kartan. Vi bor i stadsdelen Prati uppe i de nordvästra delarna av stan. En riktigt trevlig stadsdel faktiskt, och något vi hade missat att se om vi hade bott någon annanstans för som jag har förstått det är det mer shopping än kultur här borta. Hur som helst, vi började med att gå österut, över en av broarna över Tibern, för att ta oss en titt på Piazza del Popolo. Vi hade dessvärre otur då det riggades för nåt evenemang på torget så mycket skymdes bakom stora scener. Vi traskade vidare, det fanns ju gott om saker att stirra på.

Helt plötsligt dök den bara upp. Spanska trappan. Vi hade visserligen tagit sikte på den på kartan, så helt överraskade blev vi ju inte, men jag kände mig ändå tagen på sängen av mäktigheten (är det ett ord?). Jäklar vad läckert! Vi hade tänkt traska upp i den och kika på vad som fanns där uppe, men då solen stod som högst på himlen och det var trettio grader i luften så mäktade vi inte riktigt med det. Vi gick vidare mot Fontana di Trevi istället. Det var så galet mycket folk att det var omöjligt att få till några fina bilder, men oj så vackert det var. Helt otroligt! Jag skulle vilja se fontänen i kvällsljus också, vi får se om vi hinner med det innan vi åker hem…

Något som överraskade mig med Rom idag är att det är så enkelt att ta sig fram gåendes. På många många gator, många fler än i Stockholm, är det helt bilfritt och det känns som att där det väl finns bilar så har gående alltid företräde. Väldigt härligt att kunna traska runt på det här sättet.

Ytterligare söderut kom vi till det område där Forum Romanum, Palatinen, Colosseum, Konstantinbågen osv ligger. Vi tänkte att det skulle ta längre tid att ta sig dit så återigen blev vi liksom lite överraskade när dessa fantastiska byggnader dök upp framför oss. Och även om typ hela Rom är fyllt av alla dessa antika byggnader så var ju detta något väldigt speciellt. Även det här är ett område jag vill se i skymningen, vi får se om vi kan hinna få till det.

Då vi inte kände för att stå i kö i en evighet så skippade vi att köpa biljetter till Colosseum. Däremot kände vi att vi missar en massa inhägnade godbitar om vi inte fixar biljetter till Palatinen, så det ska vi göra en annan dag. Vi var ganska svettiga och trötta idag så vi pallade inte helt enkelt. Istället så rundade vi hela det ömrådet, tog vänstervarvet runt och norrut, och hamnade så småningom om till ännu en rosa ring på kartan – Pantheon. Och jävlar i min lilla låda så läckert det var! Kön rörde sig så snabbt att vi faktiskt gick in och det var ju en himla tur för det hade man ju inte velat missa. Det var helt omöjligt att fota, vissa saker går ju inte att fånga på bild. Den där kupolen gick ju inte av för hackor om man så säger.

Efter en och en halv mils promenad på typ kullersten var vi möra när vi väl kom tillbaka till hotellet. Det blev därför en middag nära här i Prati, på Il Belli. Jag fick jobba hårt för att få i mig deras fyrarätters, den var supergod, men jag kände mig trött och lite vek i kroppen. Jag behöver sömn för att orka med morgondagen. Då börjar vi i Vatikanen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *