Vi drog till Gränna och Visingsö!

Vilken härlig kväll! Vi sitter på altanen i kvällssolen utanför en pytteliten stuga där vi ska sova inatt. Det är vindstilla och kring en tjugo grader, vilket är helt otippat om man tänker på hur den här sommaren har sett ut hittills. Den här gången har vi verkligen haft tur med vädret!

Efter gårdagens heldag på Liseberg var barnen trötta och sov nästan till åtta. Väldigt lyxigt för oss föräldrar som är vana vid att bli väckta runt halv sex av våra morgonpigga barn. Vi tog det lugnt, åt vår smaskiga hotellfrukost (jag unnade mig pannkakor med lönnsirap, yes box) och sen lämnade vi hotellet för vår tur till Gränna och polkagrisaffärerna. Och shit vad polkagrisaffärer det finns! Minst ett i varje kvarter! Barnen, som aldrig visat något intresse för polkagrisar tidigare, ville köpa på sig alla möjliga sorter, smaker och former. Jag är inte så förtjust själv, men det var ju jätteroligt att att titta på när de gjorde dem! Gränna överhuvudtaget gjorde mig på så himla gott humör, det är ju så jäkla puttigt! Så ursött!

Vi traskade runt en del på huvudgatan och sen en sväng nere i hamnen innan det var dags att ta färjan över till vår destination: Visingsö. Jag har varit där tidigare som liten men jag minns bara fragment så nu fick jag tillfälle att friska upp mina minnen!

Det första vi gjorde när vi kom över till ön var att åka till Visingsöstugorna där vi bokat en liten stuga. En pyttestuga med ett litet kök och två våningssängar. Mer än så behövs inte för en natt. Efter att vi checkat in tog vi oss tillbaka till hamnen där remmalagen utgår ifrån. Att åka remmalag är typ som att åka med häst och droska och något man har gjort på ön sedan 1800-talet. Vi valde Kumlabyturen som tog en dryg timme, väldigt lagom för våra barn som både blev trötta och kissnödiga mot slutet.

Att åka remmalag var urtrevligt och lite lärorikt då kusken då och då vände sig om och berättade om det vi passerade. Vi fick lära oss om de trehundratusen ekar som planterats på ön på 1830-talet för att säkra upp tillgången till virke till statens flotta. Det var ju bara den detaljen att det tar en väldans massa år för en ek att växa till sig…

Vi fick också lära oss lite om de gravfält från vinkingatiden som vi åkte förbi. Där ligger mest kvinnor och barn begravda då männen brändes på sina skepp ute på Vättern. Man fraktade också döda från fastlandet för att begrava här då man trodde att spöken inte kunde färdas över vatten. Där ser man!

Turen tog oss bort till Ekeby kyrka (den vita på bilden ovan) där vi stannade för en kvarts paus. Där klättrade vi högst upp i tornet för att spana in utsikten. Det var ett träningspass i sig då det var trångt, mörkt och höga trappsteg att släpa upp det minsta barnet i men upp kom vi och utsikten var imponerande. Det är en vacker ö detta.

Väl tillbaka i hamnen åt vi en middag på Solbackens restaurang i närheten och traskade sen bort till Visingsborgs slottsruin för att kolla läget.


Och ikväll sitter vi alltså här i kvällssolen och äter chips och spelar kort. Det rundar av den här lilla minisemester ganska perfekt faktiskt 🙂

2 svar på ”Vi drog till Gränna och Visingsö!

  1. Jag var med jobbet på Visingsö för några år sen, otroligt mysig ö. Var ni in i den där kyrkan med lite väl makaber inredning?

  2. Njääe, vilken var det? Du blandar inte ihop det med Visingsö Sexmuseum nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *