Weekend i Köpenhamn

Nu är vi hemma efter en kort men härlig helg i Köpenhamn. Det var första gången som jag var i Danmark och de enda kunskaperna jag hade om landet var sådant som jag hade plockat upp i Unga mödrar, så jag visste alltså inte mycket.

Vi landade på Kastrup vid elva på förmiddagen och tog oss smidigt därifrån med tunnelbanan till hotellet. Vi hade bestämt att det som skulle hinnas med att ses i Köpenhman skulle vi se, men vi skulle inte sörja det vi inte hann med. Det viktiga var att vi fick en helg tillsammans bara vi två, allt annat var bonus. Därför hade vi ingen brådska att ta oss ut på stan när vi hade checkat in på vårt rum, utan vi hängde ett tag och gick inte ut förrän på eftermiddagen då magen började kurra.

Vi hade ingen aning om vad som väntade oss. När vi kom till Rådhusplatsen var det fullt hålligång där då vår helg i Köpenhamn råkade sammanfalla med Danmarks Pridefestival! Torget var fullsmockat med folk, en scen med underhållning och massor med matstånd. Vi ville dock vidare upp på Ströget så vi kämpade oss igenom folkmassan, och genom kärlekståget med utklädda härliga människor, och så traskade vi vidare upp på stan.

Mycket folk var ute. Mycket folk vilket bidrog till en härlig stämning. Utefter Ströget var det proppat med smaskiga matstånd som sålde allt ifrån brända mandlar till våfflor, från pizzaslices till nötter och färsk frukt. Det var här jag började känna att vi verkligen var utomlands och att Danmark faktiskt inte är helt likt Sverige. Trots att vårt land är helt fantastiskt att leva i kan jag ibland känna att vi verkligen ligger helt off och inte är en del av det Europa som finns ”där nere på kontinenten”. Danmark kändes som mycket mer en del av det än Sverige och det gillade jag.

Vi gick hela Ströget upp och traskade vidare upp till och genom Nyhavn. Åh vad fint det var. Hög mysfaktor. Jag hade lagt som önskemål att vi skulle äta italienskt så vi satte oss på ett ställe som helle Venezia. Det ångrade jag efteråt. Jag hade laddat så inför att äta god mat och det fick man inte på det här stället. J var väl inte överentusisatisk över sin pizza och jag lämnade hälften av min tortellini då den kändes som något som serverades i skolmatsalen i gymnasiet. Efterrätten sparade vi alltså på och promenerade vidare i Nyhavn och sen tillbaka till Ströget där vi stannade till på Café Norden på Amagertorv och tog en varsin (stooor) kaka. När klockan stlog sex började de servera cocktails så då blev det självklart en varsin mojito också.

Det här är ännu en sak som jag saknar i Stockholm. Det finns ingenstans som man jag ta både en efterrätt och en drink. Man måste välja antingen eller, och har klockan slagit sent kan man inte ens välja utan då är det enda alternativet alkohol. Ändring på det tack!

Efter att vi suttit på cafét ganska länge gick vi tillbaka till hotellet där vi satte oss nere i hotellbaren och köpte oss några drinkar till. Jag drack en Long Island för första gången i mitt liv (bra jobbat att vänta med det i 28 år!) och tyckte att det var riktigt gott. Bartendern spexade en hel del med snurrande flaskor i luften osv så vi blev underhållna hela kvällen. Dessutom fick vi tillfälle att sitta och bara prata i flera timmar, utan att bli avbrutna av en drygt 70 cm lång krabat som vill ha uppmärksamhet. Jättemysigt!

Drinkarna hjälpte oss att ta en lång sovmorgon så söndagen i Köpenhamn bestod av att göra oss i ordning, äta hotellfrukost och sen ta oss tillbaka till flygplatsen och Stockholm. Väl framme åkte vi raka vägen ner till Sjöstaden för att plocka upp Malte. Jag hade varit ifrån honom i drygt 30 timmar och det gick hur bra som helst så länge vi var på resande fot men så fort vi började närma oss så höll jag på att längta ihjäl mig!

Malte hade haft två kanondagar med sin farmor och jag tror att höjdpunkten var när han fick bada i hennes badkar.Han, precis som de flesta barn, älskar att plaska runt i vattnet. De här bilderna fick jag på mailen på kvällen och det ser ut som att han hade det hur bra som helst.

Söndagkvällen bestod i en försäljning av Teutoniavagnen och sen omhändertagande av lillprinsen som åkte på en ordentlig feber. Vi misstänker (som vanligt) att det är tänderna för under natten så vaknade han många många gånger och grät som att han hade ont, och händerna hade han allt som oftast i munnen.

Idag är han nästan feberfri men trött och lite gnällig men annars som vanligt. Vi fick ställa in våra planer så nu har vi en hemmadag där han leker med sin lastbil och jag vilar efter den jobbiga natten.

4 thoughts on “Weekend i Köpenhamn

  1. Det där cafeet besökte vi också. Till min stora sorg hade de inte Amaretto dock.

    Har det kommit någon tand?

  2. Ha! Vad lustigt!

    Nä ingen tand så långt ögat kan nå. När kommer de egentligen?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *